Irák převzal první dodávku letounů L-159. České bitevníky pomohou v boji s IS

L-159 se již prohánějí v iráckém vzdušném prostoru (zdroj: ČT24)

Do bojů proti Islámskému státu zasáhnou české bitevníky L-159. Do Iráku dorazily první z patnácti letounů. Tamní velitelé je považují za ideální zbraň proti teroristům. Česká armáda v rámci obchodu, který vláda schválila letos v březnu, vyřadila celkem 15 strojů, z nichž Aero Vodochody následně zkompletovalo tucet letadel pro irácké letectvo.

Specialisté z Aera Vodochody letouny opravili a vybavili nosiči pro zbraně a munici. Další komponenty dodalo 37 českých firem. Aero Vodochody zajistilo i pozemní trenažéry, logistické zázemí a servis - ten firmě do budoucna vydělá stovky milionů korun.

Špičky irácké armády považují L-159 za výborný letoun, především pro jeho schopnost létat ve dne i v noci a nést různé zbraně.

Iráčáné využijí letoun i k výcviku pilotů stíhaček F-16

L-159 ALCA může pod trupem nést český kanón Plamen nebo i moderní západní výzbroj - řízené i neřízené rakety, laserem naváděné nebo konvenční pumy k ničení cílů na zemi. Kromě útoků na pozice islamistů je Iráčané využijí i k výcviku pilotů stíhaček F-16.

Tato letadla budou mít obrovský dopad na vedení bitev v budoucnu.
Cháled al-Obejdí
irácký ministr obrany

„Po mnoha pokusech mých předchůdců se konečně podařila realizovat tato transakce a v armádě zůstane jen ten počet L-159, které skutečně naše armáda potřebuje,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Ministerstvo obrany se dlouhodobě snaží prodat zhruba tři desítky nepotřebných letounů. Vedle Iráku by měla 21 cvičných letounů koupit americká firma Draken International. Z toho osm převezme ještě letos.

Vydáno pod