Pozor, morální policie! Mladé Íránce varuje nová aplikace

Mladým Íráncům má zjednodušit život nová aplikace Gershad, která jim pomůže vyhnout se morální policii, která dohlíží na to, aby mládež dodržovala přísná islámská pravidla. Internet je plný příběhů žen, jež morální policie potrestala třeba za to, že si na sebe vzaly moderní oblečení.

Aplikaci vyvinli anonymní tvůrci. „Proč bychom měli být trestáni za oblékání, které je součástí naší svobodné vůle? Policie by se vůči občanům neměla stát represivním orgánem, který vyvolává strach,“ říkají vývojáři.

Název aplikace Gershad odkazuje na slovo Ershad, což je název pro místní hlídky morální policie, které mají v zemi stále větší vliv. Policisté mohou upozorňovat na nevhodné oblečení, výrazné líčení nebo nedostatečnou délku nikábu. Západní styl je zakázán.

Mladé Íránky
Zdroj: Jochen Eckel/ČTK/DPA

Muži si pak musí dát pozor na své oblečení, které by nemělo být příliš „trendy“. Vláda doporučuje nakupování ve specializovaných obchodech, kde se prodává oblečení splňující státní požadavky.

Policii zajímají i páry, které spolu jedou v autě nebo jdou po ulici. Jen za rok 2014 morální policie na nevhodné oblečení úředně upozornila přes tři miliony lidí, osmnáct tisíc stíhala a přes dvě stě tisíc Íránců se muselo zavázat k pokání.

Aplikace tak pomáhá zvyšujícímu se počtu mladých Íránců vyrovnat se s konzervativními předpisy místní vlády a přiblížit se západním hodnotám. Na správě aplikace a aktualizaci mapky s kontrolami se podílí všichni její uživatelé. Funguje podobně jako třeba česká aplikace FareBandit, která upozorňuje Pražany na výskyt revizorů.

Bouřlivé diskuse

Íránci novou aplikaci přijali jak s obavami, tak i s nadšením. Na sociálních sítích je to téma číslo jedna. „Neřeším, zda aplikace opravdu funguje, stáhnu si ji na protest proti Ershad,“ píše jedna z Íránek.

Jinému uživateli se aplikace až tak nezamlouvá: „Nemyslím si, že Gershad je dobrý nápad – kazí policii práci. Co kdybychom všichni věděli, kde jsou rozmístěné všechny policejní dopravní hlídky? To by pak bylo nehod!“

Íránky se mají za Rouháního vlády lépe

Íránské ženy i cizinky musí nosit od islámské revoluce v roce 1979 povinně hidžáb, tedy muslimský šátek zakrývající hlavu a krk. Za současného prezidenta Hasana Rouháního jsou ale ženy emancipovanější – mají kupříkladu lepší přístup ke vzdělání a některé se dokonce uplatnily jako starostky.

Írán má také od loňského podzimu poprvé od 70. let velvyslankyni – třiapadesátiletá Marzía Afchamová pracuje v Malajsii. Teherán na druhou stranu vězní řadu aktivistek.