Srážka vlaků v Bavorsku má deset obětí. Vyšetřovatelé zjišťují, kdo ji zavinil

Smutným účtem za úterní srážkou vlaků u bavorského Rosenheimu je deset obětí. Místní policejní ředitelství prohlásilo bilanci za konečnou s tím, že zbývající zranění jsou mimo ohrožení života. Nikdo další už není pohřešován. Definitivně se také potvrdilo, že mezi mrtvými a zraněnými nebyl žádný český občan. Úterní nehoda byla nejhorším železničním neštěstím v Bavorsku za víc než 40 let, kromě desítky mrtvých bylo osm desítek lidí zraněno.

 „Už nikoho nepohřešujeme,“ oznámil policejní mluvčí po identifikaci všech obětí a zraněných a kontrole seznamu cestujících. Podle něj už se v troskách obou vlaků žádné tělo nenachází. Záchranáři oznámili, že 17 osob bylo zraněno těžce, 63 lehce. Lékaři jsou optimističtí, všichni zranění by měli nehodu přežít.

„Je to pro nás všechny velmi těžká chvíle,“ řekl viditelně pohnutý bavorský premiér Horst Seehofer, který dopoledne navštívil místo nehody. „Bavorsko truchlí a naše myšlenky jsou s oběťmi a s jejich příbuznými. A samozřejmě doufáme, že se zranění dokážou zotavit,“ uvedl. Poděkoval také zasahujícím záchranářům, kteří podle něj zvládli těžký úkol velmi dobře.

Nehoda se stala v úterý ráno u městečka Bad Aibling asi 50 kilometrů jihovýchodně od Mnichova, a to na lokální trati mezi Holzkirchenem a Rosenheimem. Několik vagonů po nárazu vykolejilo.

Příčina neštěstí zatím není známa. Podle zdroje agentury DPA se ale na základě prvních výsledků vyšetřování zdá pravděpodobné, že šlo o lidské selhání. Německá média spekulují o tom, že výpravčí vypnul zabezpečovací systém, který automaticky zastaví vlak, pokud vyjíždí ze stanice na červenou, protože chtěl umožnit průjezd zpožděného vlaku. Kdo konkrétně by mohl být za tragédii zodpovědný, ale jasné není.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung policie prohledala zázemí stanice v Bad Aiblingu, odkud zřejmě vyjel vlak na jednokolejnou trať na červenou.

Při vyšetřování nehody jsou ve hře stále všechny možnosti (zdroj: ČT24)