Válka v ulicích – hongkongský nový rok přivítala vlna násilí

Hongkong zažívá nejhorší násilí od demonstrací v roce 2014. V ulicích města se střetli policisté s aktivisty, jimž vadí posilování vlivu Pekingu. Důvodem byl zátah úřadů na nelegální pouliční stánky, policie proti demonstrantům použila obušky a pepřové spreje. Hongkongská televize RTHK uvedla, že bezpečnostní složky zatkly 23 lidí; 44 lidí bylo zraněno.

Rozbuškou násilností se stalo rozhodnutí prodavačů postavit stánky u příležitosti oslav Nového roku. Učinili tak ovšem bez povolení, proto následoval pokus policistů stánky odklidit. Vše přerostlo v pouliční incident.

Nespokojenci po policistech házeli dlažební kostky a další předměty. Nejméně 23 lidí bylo zatčeno a minimálně 44 osob utrpělo zranění, včetně příslušníků policie a novinářů. Jde zřejmě o nejhorší pouliční násilí v Hongkongu od demonstrací z konce roku 2014.

Úřady přitom nad nelegálními stánky, v nichž prodejci na Nový rok nabízejí místní speciality, cetky a zboží pro domácnost, zpravidla přivírají oči.

Nepokoje v Hong Kongu
Zdroj: ČTK/AP

Před policejní operací se na místě shromáždily stovky aktivistů připravených prodejce bránit. Aktivisté prohlašují, že hájí místní zvyky a tradice, které podle nich mizí spolu s tím, jak se Peking snaží posílit kontrolu nad částečně autonomním městem.

Střety se rozpoutaly v rušné nákupní čtvrti Mong Kok, která byla centrem prodemokratických protestů v roce 2014. Policie nejprve stánkaře a aktivisty vyzvala, aby se rozešli, ti ale výzvu neuposlechli. Potyčky začaly po půlnoci a pokračovaly až do rozbřesku. Na místě zůstaly podpálené odpadkové koše a vyvrácené dopravní značky. V úterý ráno místního času už ale vládl v hongkongských ulicích opět klid.

Na sociálních sítích už se vžila přezdívka „revoluce rybích karbanátků“ - podle pochoutky, kterou stánkaři nabízejí. Spíš než revoluce jsou to sice výtržnosti, ale ukazují na prohlubující se propast mezi veřejností a vládou, která se plně projevila při protestech za demokracii v roce 2014.

Hongkong zažil nejbouřlivější nepokoje od demonstrací za demokracii v roce 2014 (zdroj: ČT24)