IS má na své straně desítky radikálních skupin. Přibudou další, varuje OSN

Věrnost Islámskému státu (IS) slíbilo do poloviny prosince loňského roku 34 radikálních skupin z různých míst světa. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek varoval, že tento počet se letos bude nejspíš zvyšovat. IS podle něj představuje bezprecedentní hrozbu, protože je schopen získat na svou stranu i extremistické organizace ze zemí jako Filipíny, Uzbekistán, Pákistán, Libye a Nigérie.

Členské země OSN se musejí připravit na to, že se zvýší počet útoků skupin napojených na IS, jejichž bojovníci budou cestovat do jiných zemí a tam útočit a vytvářet nové teroristické sítě. „Nedávné rozšíření vlivu IS napříč severní Afrikou, Blízkým východem a jižní a jihovýchodní Asií ukazuje rychlost a vážnost hrozby, která zesílila za pouhých 18 měsíců,“ uvedl šéf OSN ve zprávě.

Islamisté bohatnou z ropy, bank i poplatků

IS je podle něj nejbohatší teroristická organizace na světě. Loni podle odhadů získala bez ohledu na mezinárodní embargo 400 až 500 milionů dolarů z prodeje ropy a ropných produktů. Z bank na obsazených územích v Iráku a Sýrii dostali džihádisté v posledních dvou letech další asi miliardu dolarů. Zhruba miliardu dolarů ročně získávají také z vybraných poplatků v nákladní silniční dopravě.

Bojovníci IS ve vozech Toyota
Zdroj: Reuters/Stringer

USA: V Sýrii a Iráku bojovníků IS ubývá

Podle Bílého domu v poslední době řady IS bojující v Iráku a Sýrii výrazně prořídly. Islámský stát má prý v obou zemích 19 tisíc až 25 tisíc bojovníků. Předchozí odhady z roku 2014 hovořily o 20 tisících až 31 500 bojovnících. Podle mluvčího Bílého domu mohou za klesající počet bojovníků IS vojenské úspěchy mezinárodní koalice v boji proti této teroristické organizaci.

Nezmínil se však o počtu bojovníků IS v jiných zemích, jako je například Libye. Tam se podle Reuters zřejmě seskupují na výzvu IS někteří severoafričtí džihádisté, kteří by se jinak vydali do Sýrie. V Libyi IS usiluje o rozšíření svého území k pobřeží Středozemního moře.