Paříž zakázala sobotní protiuprchlické protesty v Calais

Sobotní demonstrace proti imigraci neproběhnou ve francouzském Calais – místní úřady je zakázaly, protože se obávaly střetů mezi přívrženci krajní pravice a levice. Do Calais, kde v uprchlickém táboře zůstává přes 3800 lidí, se chystali mimo jiné stoupenci hnutí Pegida. Ve Francii stále platí výjimečný stav, který posiluje pravomoci úřadů.

Migranti se z Calais snaží dostat do Británie, která je od přístavního města vzdálena pouhých 34 kilometrů. „Tento zákaz demonstrací se týká všech skupin, které vyzývají k napětí, rozdělování a násilí. Zákaz bude trvat tak dlouho, dokud bude trvat současná atmosféra,“ oznámil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve po setkání s představiteli místních úřadů.

Ministr při této příležitosti odsoudil jako „nezodpovědné“ a „cynické“ chování aktivistů hnutí No Border (Žádné hranice), kteří před deseti dny obsadili spolu s přistěhovalci jeden z trajektů pravidelně přepravujících lidi a zboží mezi Calais a britským Doverem.

Uprchlíci v Calais
Zdroj: ČTK/ZUMA/Daniel Leal-Olivas

Cazeneuve zdůraznil, že je odhodlaný bojovat proti nelegálnímu přistěhovalectví v Calais. Varoval, že budou ihned vyhoštěni ze země všichni imigranti, které z nějakého důvodu zadrží policie a nebudou splňovat podmínky pro azyl ve Francii. Nařídil také policistům, aby kontrolovali všechny osoby, které vstupují či odcházejí z tábora běženců u Calais.

Už několik let migranti doufají, že se z Francie dostanou do Británie na nákladních automobilech nebo vlakem skrze podmořský tunel. Někteří za riskantní cestu přes Lamanšský průliv zaplatí životem.

Obě země v létě podepsaly dohodu, která zavázala Francii zvýšit počet policistů v Calais, Londýn měl zase poskytnout několik milionů liber na nová opatření.

Mnozí uprchlíci věří, že v Británii budou mít snadnější podmínky, protože tam mají příbuzné nebo hovoří jen anglicky. Proto ve Francii nežádají o azyl, i když by podle francouzského ministerstva vnitra měli velkou šanci na jeho získání.

Zakázaná demonstrace v Calais měla být součástí sobotní série obdobných protestů proti islamizaci, migraci či Evropské unii, která se má uskutečnit v řadě evropských zemí, mimo jiné i v Česku.