Rusko legitimitu radikálů neuznává, s jejich účastí na rozhovorech o Sýrii ale souhlasí

Rusko souhlasí, aby na rozhovorech o Sýrii byly zastoupeny i radikální skupiny Armáda islámu a Ahrár aš-Šám. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nicméně zdůraznil, že to není uznání jejich legitimity. Armáda islámu je součástí opoziční vyjednávací komise (HNC), která je pověřena zastupovat v rozhovorech zájmy opozice.

Jednání začala v pátek, jsou oddělená a zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se od pátku již podruhé sešel s vládní delegací. S opozicí jednal v pondělí. Od rozhovorů se očekává ukončení syrské krize, dohoda o přechodné vládě, o ústavě a o volbách.

Damašek od počátku tvrdí, že nebude vyjednávat s teroristy, k nimž ale řadí téměř všechny své oponenty. Rusko jako jeho hlavní spojenec se kloní k témuž názoru, Lavrov však v úterý prohlásil, že zástupci Armády islámu (Džajš Islám) a Ahrár aš-Šám se rozhovorů zúčastní jako jednotlivci. „Neznamená to, že je to uznání Džajš Islám nebo Ahrár aš-Šám jako legitimních partnerů v jednáních. To je naše stanovisko stejně jako stanovisko dalších stran, které tyto skupiny považují za teroristické,“ řekl Lavrov.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za obě radikální skupiny v Ženevě jedná Muhammad Allúš z Armády islámu. Vyjádřil se ale hned na počátku skepticky a prohlásil, že nedoufá ve velký úspěch rozhovorů. Syrský režim podle něj nemá zájem dospět k řešení. „Na tom se nic nezměnilo, takže nejsme optimističtí,“ řekl.

Syrskou vládní delegaci vede syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí. Po setkání s de Misturou prohlásil, že dosavadní jednání považuje za přípravná a že skutečné jednání ještě nezačalo. Podle zdrojů OSN má de Mistura dodat seznam členů opoziční delegace ve středu. Diplomat OSN měl znovu jednat také s opozicí, avšak její mluvčí Sálim Muslát řekl, že opozice ještě o své účasti na tomto setkání nerozhodla. „Ze současné situace vyplývá, že režim a jeho spojenci, zejména Rusko, jsou rozhodnuti odmítnout snahu OSN prosadit dodržování mezinárodního práva. Jejich činy závažně ohrožují celý proces už v jeho raném stadiu,“ řekl.

Opozice od počátku chce, aby se Damašek zavázal k ukončení bojů, avšak ze Sýrie přicházejí zprávy o stále dalším násilí. Armádě se podařilo dobýt další vesnici ležící severně od Aleppa. Část města ovládají dlouhodobě povstalci. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že armáda se svými spojenci a za podpory ruského letectva od pondělka obsadila tři vesnice u Aleppa, a otevřela tak významnou zásobovací trasu do města.