Remorkéry táhnou loď duchů do bezpečí, zřejmě skončí na vrakovišti

Události: Remorkéry zachytily Modern Express (zdroj: ČT24)

Nákladní loď Modern Express, kterou týden volně unášel proud v Biskajském zálivu u břehů Francie, dostali záchranáři pod kontrolu. Plavidlo se podařilo uchytit řetězy ke dvěma remorkérům, které ho nyní táhnou na místo, kde jej bude možné bezpečně vyložit a případně i rozebrat. Víkendové pokusy o záchranu Modern Expressu zmařil silný vítr a šestimetrové vlny.

Plavidlo dlouhé 164 metrů je nakloněno o téměř 90 stupňů. Španělskému remorkéru
Centaurus se podařilo příď otočit od břehu, na který by loď jinak narazila, směrem k otevřenému moři. Nyní je loď tažena rychlostí 5,4 kilometru v hodině. Plavidlo není možné narovnat, a tak s ním nelze vplout do přístavu. Zakotvit proto musí jinde. 

V době zahájení operace byl Modern Express asi 45 kilometrů od břehu. „Prvním cílem záchranářů je nyní odtáhnout ho dál na širé moře a pak případně hledat nějaký bezpečný přístav,“ uvedla s odvoláním na záchranáře agentura AP. Jak dlouho může operace trvat, ale záchranáři neupřesnili. 

Loď je registrovaná v Panamě, náklad převážela z afrického Gabonu do francouzského přístavu Le Havre. Všech 22 členů posádky evakuovaly španělské helikoptéry minulý týden v úterý, když loď vyslala nouzový signál.

Příčina problémů zatím nebyla stanovena. Plně naložená loď převáží 3600 tun dřeva a stavebních strojů a 300 tun ropy.