Žádné úlevy - soudci potvrdili proces se španělskou princeznou

Sestra španělského krále, princezna Cristina, bude čelit procesu kvůli daňovým podvodům. Rozhodl o tom panel soudců. Prokurátor chtěl přitom stíhání zastavit a požadoval pro princeznu případně pouze pokutu. Princezna Cristina je od obnovení monarchie v roce 1975 prvním členem královské rodiny, který je obžalován z trestného činu. V případu je obžalován také její manžel a 16 dalších osob.

Padesátiletá princezna je obžalována ze dvou daňových podvodů v takzvané kauze Nóos, která vypukla před pěti lety. Tehdy se objevilo podezření, že manžel princezny Cristiny, bývalý vrcholový házenkář Iňaki Urdangarin, defraudoval peníze z nadace na podporu sportovců. Celkem tak údajně zpronevěřil asi šest milionů eur (přes 162 milionů Kč).

Vyvádění peněz z nadace se podle vyšetřovatelů dělo přes firmu, v níž Cristina figurovala jako spoluvlastník. Princezna to ale odmítla s tím, že o manželových aktivitách nevěděla. Soudce již v roce 2014 stíhání princezny v některých věcech zastavil.

Rozhodl ale, že může být obviněna z daňových podvodů. Jelikož nynější obvinění nevznesl státní zástupce, ale skupina Manos Limpias (Čisté ruce), může být nyní Cristina obvinění zproštěna. Využit má být precedens z kauzy Botín z roku 2007.

Padesátiletá Cristina, princezna bourbonská a řecká, je až šestou v nástupnické linii. Do loňského června užívala i titul vévodkyně z Palmy, který jí ale sebral její bratr, král Felipe VI. Ten na španělském trůnu nahradil jejich otce Juana Carlose I.

Španělská princezna Cristina
Zdroj: Reuters/Juan Medina