Opozice se nedohodla, rozhovory o Sýrii v pátek nezačnou. „Až za několik dní,“ slibuje OSN

Mírové rozhovory o Sýrii, ohlášené na pátek, začnou za několik dní, tvrdí zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Přípravu jednání, které mělo podle prvního plánu začít už v pondělí, komplikují podmínky, jež si klade opozice. Opoziční vyjednávací komise (HNC) o své účasti rokovala tři dny v Rijádu a oznámila, že v pátek v Ženevě nebude.  „Ano, schůzky v Ženevě v pátek začnou, ale my tam nebudeme, protože jsme se stále ještě nedohodli,“ sdělil mluvčí HNC.

Rozhovory mají být nepřímé a styk mezi delegacemi mají zajišťovat diplomaté z OSN. De Mistura se snažil do poslední chvíle odstranit překážky kladené opozicí a dal jí ústní i písemnou odpověď na její požadavky vznesené tento týden.

Ve čtvrtek řekl, že ženevská jednání začnou „za několik dní“ a že jde o příležitost, kterou nelze promarnit. V natočeném poselství určeném všem Syřanům ujistil, že OSN syrské občany nikdy neopustí, a vyzval je, aby pomohli přimět delegace přijet do Ženevy a učinit v zájmu míru kompromisy. „Bylo už dost konferencí, konaly se už dvě. Tato nesmí být neúspěšná,“ řekl.

Ahmad Ramadán z HNC prohlásil, že komise v Rijádu stále jedná a stále čeká na odpověď generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na vznesené požadavky. Opozice vyzvala OSN, aby splnila vlastní rezoluci. Rada bezpečnosti OSN ji schválila v prosinci a kromě jiného se v ní předpokládá ukončení bombardování Syřanů a ukončení blokád měst. Podle Ramadána v pátek nebudou v Ženevě členové opozičních skupin podporovaných Saúdskou Arábií.

Mírové rozhovory o Sýrii začnou až za několik dní (zdroj: ČT24)

Hajsam Mannáa, který patří ke koalici arabských a kurdských skupin, prohlásil, že rozhovory v pátek nebudou moci začít z „technických důvodů“. Tato koalice předložila vlastní seznam účastníků, s nímž podle všeho nesouhlasí rijádská skupina. Mannáa už dříve prohlásil, že jeho skupina bude rozhovory bojkotovat, jestliže do nich nebudou zapojeni Kurdové. To je ale nepřijatelné pro Turecko, jež stojí na straně rijádské skupiny.

Podle Ankary kurdská Strana demokratické unie (PYD) spolupracuje s tureckými Kurdy ze Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím. Na druhou stranu jsou ale kurdské milice YPG jedním z nejdůležitějších spojenců západní koalice v Sýrii. Pod kontrolou mají rozsáhlé oblasti na severu a severovýchodě země, kde bojují proti radikálům z Islámského státu.