USA protestují proti ruskému plakátu Obamy s nápisem „Killer“

Americké ministerstvo zahraničí důrazně protestovalo proti happeningu moskevských performerů Glavplakat, kteří na budově naproti americkému velvyslanectví vyvěsili plakát s vyobrazením prezidenta USA Baracka Obamy a nápisem „killer“ (zabiják).

Plakát zasahující svou velikostí tři patra byl vyvěšen na domě v Sadovo-Kudrinské třídě v centru ruské metropole přímo proti oknům diplomatického zastoupení Spojených států. Po setmění organizátoři akce promítli na průčelí budovy laserový nápis „Obama - killer“.

„Svoboda slova je svoboda slova, bez ohledu na místo. Proti takové charakteristice našeho prezidenta ale kategoricky protestujeme,“ řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner. Kreml na incident nereagoval.

Skupina Glavplakat na svých webových stránkách označila útok na Obamu za protest proti americkému vojenskému angažmá v Sýrii a v Iráku, které označuje za intervenci, a přináší statistiky o počtu obětí tamního konfliktu. Spojené státy nasadily své letectvo proti islamistům v Iráku v srpnu 2014, v Sýrii o měsíc později. Od konce loňského září útočí na syrské cíle i ruské letectvo.