Syrské rozhovory ve stále hustší mlze. Kurdové nepojedou, opozice hrozí bojkotem

Na mírová jednání o Sýrii, která by měla po odkladech začít v pátek v Ženevě, nejsou pozváni zástupci syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD). Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura jim neposlal pozvánku, uvedl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Zahájení rozhovorů je tak znovu v ohrožení, protože vůdce jedné z opozičních skupin řekl, že do Ženevy nepojede, pokud tam nebudou i kurdští představitelé.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura
Zdroj: ČTK/imago stock&people

„Pan de Mistura rozeslal pozvánky… Skupina PYD způsobovala nejvíce problémů a pan de Mistura mi řekl, že jim neposlal zvací dopis,“ řekl Fabius francouzskému rozhlasu. Šéf francouzské diplomacie rovněž potvrdil, že hlavní opoziční vyjednávací skupinou bude koalice zformovaná loni v Rijádu. Účastnit se budou i zástupci nynější syrské vlády prezidenta Bašára Asada.

Fabius prý o rozhovorech již hovořil se zástupcem syrské opozice Rijádem Hidžábem. „Jestliže dobře chápu jejich postoj, říkají, že budou jednat… Na druhou stranu ale chtějí znát některé detaily, kdo všechno se má rozhovorů účastnit, co se děje v humanitární oblasti a o čem se bude mluvit,“ uvedl francouzský ministr.

Proti Kurdům ostře vystoupili Turci

Účast Kurdů prosazovalo Rusko, zásadně proti bylo Turecko. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu v úterý prohlásil, že „pokud bude PYD pozvána do Ženevy, pak Ankara bude rozhovory bojkotovat“.

„Copak může teroristická organizace zastupovat národ? Ty rozhovory mají dát dohromady režim a opozici, ne teroristické organizace,“ řekl. Podle Turecka PYD spolupracuje s tureckými Kurdy ze Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím. Na druhou stranu jsou ale kurdské milice YPG jedním z nejdůležitějších spojenců západní koalice v Sýrii. Pod kontrolou mají rozsáhlé oblasti na severu a severovýchodě země, kde bojují proti radikálům z Islámského státu.

Proti účasti Kurdů jsou i některé z dalších syrských opozičních skupin, jiné ji naopak vyžadují. Hajsám Manna z opozičního uskupení Syrská demokratická rada uvedl, že do Ženevy nepojede, jestliže tam nebudou i vůdci kurdských uskupení. „Pojedu se svými přáteli, nebo vůbec. Neexistuje žádný jiný kompromis,“ řekl Manna agentuře Reuters.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také varoval, že rozhovory bez zapojení syrských Kurdů skončí bezvýsledně.

Jiná z hlavních syrských opozičních skupin se zase nechala slyšet, že se rozhovorů zúčastní jedině, když syrská armáda přestane s obléháním povstaleckých oblastí a když budou splněny i další podmínky. Podle opoziční vyjednávací komise (HNC), která byla ustavena v prosinci na jednání v Saúdské Arábii, je potřeba nejprve zlepšit situaci přímo na místě v Sýrii a teprve poté zahájit vyjednávací proces. Své podmínky prý již opozice sdělila generálnímu tajemníkovi OSN a nyní čeká na jeho odpověď.

Nezávislý syrský disident Džihád Makdisí uvedl, že byl na jednání pozván, nicméně nezúčastní se ho. „Proces formování syrské opoziční delegace byl zmařen mnoha problémy, což vedlo k vytvoření delegace, která spolu nijak nesouzní,“ napsal Makdisí. „Myslím, že má dočasná nepřítomnost v tomto úvodním kole jednání by mohla přispět k odstranění současných rozdílů,“ dodal s tím, že se může do celého procesu zapojit později.

V Sýrii zuří občanská válka od jara 2011. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny, včetně organizace Islámský stát (IS) či fronty An-Nusra. Do bojů se v září 2014 ze vzduchu zapojila mezinárodní koalice pod vedením USA. Nezávisle na ní pak od září podniká v Sýrii letecké údery také Rusko, které podle Západu útočí i na pozice opozičních bojovníků. 

O své účasti na ženevských rozhovorech měly opoziční skupiny definitivně rozhodnout už ve středu po svém jednání v Rijádu, nakonec se ale rozhodly své rozhodnutí odložit na čtvrtek. Spojené státy vyzvaly oponenty Damašku, aby si nekladli žádné podmínky.

Rozhovorů se mají zúčastnit zástupci syrské vlády a jejích oponentů. Cílem je dohodnout se na ukončení syrské krize a obnově institucí v zemi. Podle arabského tisku poslal de Mistura pozvánky 15 zástupcům každé strany. Rozhovory mají být oddělené, delegace budou v oddělených místnostech a jejich názory budou přenášet prostředníci. V Ženevě se připravují tři sály: jeden pro vládní delegaci a dva pro opozici, přičemž v jedné skupině budou oponenti podporovaní Saúdskou Arábií a ve druhé Ruskem. Podle jednoho ze zástupců opozice Chálida Násira budou rozhovory s „takto omezenými ambicemi“ ztrátou času.