Atentát u Lyonu: Hlavní podezřelý mlčí, motiv stále neznámý

Paříž – Francouzští vyšetřovatelé zatím nevědí, proč došlo k teroristickému útoku u Lyonu. V souvislosti s atentátem byli zadrženi čtyři muži, jeden z nich už byl propuštěn. Hlavním podezřelým je řidič nákladního vozu Yassine Salhi, který ovšem s policií nekomunikuje. Islámští radikálové útočili v pátek kromě Francie i v Kuvajtu a Tunisku. Zemřelo nejméně 65 lidí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by útoky byly koordinované.

Pětatřicetiletý Salhi dodávkou zaútočil na sklad americké společnosti na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrů jižně od Lyonu. Nyní je v policejní vazbě společně s manželkou a sestrou.

Podle francouzských protiteroristických zákonů muže být podezřelý zadržován čtyři dny. Pak musí být buď propuštěn, nebo předběžně obviněn a poslán do vazební věznice. 

Útok v Lyonu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Michel Euler

Teroristický čin, nebo spíš osobní msta?

Samotný atentát se obešel bez obětí na životech. Na místě se ale našla odříznutá lidská hlava a islámské nápisy. Obětí se stal Sahliho zaměstnavatel, jeden z místních podnikatelů. Někteří analytici tvrdí, že místo terorismu šlo spíše o osobní mstu.  

Úřady se nicméně verze teroristického aktu drží. Agentura AP s odvoláním na nejmenované francouzské činitele napsala, že Salhi pořídil „selfie“ snímek s obětí, který pak poslal nejméně jednomu příjemci. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit totožnost této osoby, která by podle zpráv médií měla být v Sýrii.

Pro Francii je to jen pár měsíců po lednových pařížských atentátech šok. Země je opět ve stavu nejvyšší bdělosti. „Policie i soudy dělají vše, co je v jejich silách, ale není možné předvídat všechno. Je to kruté jednání a je ohromně těžké ho předpovědět,“ konstatoval zástupce starosty města Bourgoin-Jallieu Jean Pierre Girard.

Islámští radikálové zabili při třech atentátech desítky lidí (zdroj: ČT24)

Prezident Francois Hollande o situaci jednal se členy svého bezpečnostního kabinetu. Mezi ně
patří i ministr zahraničí Laurent Fabius, vnitra Bernard Cazeneuve a premiér Manuel Valls, který kvůli útoku přerušil svou návštěvu Jižní Ameriky. Cazeneuve po schůzce oznámil, že v platnosti zůstává nejvyšší bezpečnostní stupeň pro průmyslové podniky na jihovýchodě Francie. Opatření zahrnující mobilizaci policistů a vyšetřovatelů vyhlásil Hollande pro 158 průmyslových podniků v regionu Rhône-Alpes. Jde o firmy, které by mohly být zdrojem nebezpečných látek. Opatření by mělo platit tři dny.
  
Cazeneuve zároveň podle agentury DPA potvrdil posilování početních stavů policie o 500 nových míst ročně. Od ledna pak má být vytvořeno 1500 nových míst u zpravodajských služeb. Na jejich modernizaci má být v příštích třech letech vyhrazeno 233 milionů eur (6,35 miliardy korun).

IS vyzval k útokům během ramadánu

K sérii atentátů, které zasáhly kromě Francie i Tunisko a Kuvajt, došlo jen tři dny poté, co extremisté z IS vyzvali své následovníky k vystupňování útoků během ramadánu. Podle Pentagonu sice nejspíš nejde o koordinované útoky, přítomná hrozba terorismu ale prostupuje všemi. 

Útok u Lyonu: Kdo je hlavní podezřelý? 

Salhi dosud neměl záznam v trestním rejstříku, ale policie jej zařadila mezi sledované osoby v letech 2006 až 2008 pro podezření, že se dal na cestu radikálního islámu.   

Má alžírského otce a marockou matku.  

Žil s manželkou a třemi dětmi v přízemí udržovaného obytného domu na lyonském předměstí Saint-Priest. 
   
Místní obyvatelé ho rozhlasové stanici Europe 1 popsali jako zdvořilého, ale uzavřeného souseda. Nosil prý „diskrétní“ vousy a občas hrával fotbal s dětmi.   

Jeho žena francouzskému rozhlasu řekla, že nechápe, jak mohl manžel atentát spáchat. „Jsme normální muslimové, dodržujeme ramadán,“ podotkla.