Příliš mnoho ústupků luteránům? Papež se zúčastní oslav 500 let reformace

Papež František se v říjnu zúčastní ve Švédsku oslav 500 let reformace. Odslouží při té příležitosti v Lundu společnou katolicko-luteránskou bohoslužbu. Podle agentur tím papež riskuje hněv katolických tradicionalistů.

Oslavy půltisíciletí reformace se v Lundu budou konat pod záštitou Světové luterské federace (LWF), která sdružuje protestantské církve s více než 60 miliony věřících. Ekumenická bohoslužba se bude konat 31. října, tedy na den přesně 500 let poté, co teolog a kazatel Martin Luther přibil na dveře chrámu ve Wittenbergu svých 95 tezí proti odpustkům. Tento moment je považován za začátek reformace.

Právě v roce 1517 začalo rozštěpení západní církve na katolíky a protestanty, které mimo jiné později vedlo ke třicetileté válce. Sám Luther byl prohlášen za heretika a jeho spisy byly zakázány.

Tradicionalisté v katolické církvi už Františka kritizovali za to, že vůči luteránům dělá příliš mnoho ústupků. Loni v listopadu v Římě navštívil luteránský kostel a vyzval tam k usmíření mezi církvemi a ke vzájemnému odpuštění za minulé perzekuce.

Vydáno pod