Silné zemětřesení mezi Španělskem a Marokem: na tři desítky zraněných

Jižní Španělsko a sever Maroka postihlo silné zemětřesení, jehož epicentrum leželo ve Středozemním moři asi 150 kilometrů jihovýchodně od Málagy a 80 kilometrů severozápadně od španělské severoafrické enklávy Melilla. Ta hlásí nejméně 26 zraněných a poškozené budovy, jih Španělska žádné větší škody neutrpěl.

Ohnisko zemětřesení, které udeřilo v 05:22 našeho času, bylo v hloubce 33 kilometrů. Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 6,1 stupně Richterovy škály; citelné byly i následné otřesy, které dosáhly síly 5,3 stupně.

Podle seismologů je nepravděpodobné, že by zemětřesení způsobilo větší škody či zranění, což potvrzují i první informace úřadů z nejpostiženějších oblastí.

„Pro tuto chvíli máme jen materiální škody, a ne příliš vážné,“ řekl dopoledne španělské rozhlasové stanici Cadena SER zástupce místní správy v Melille. Podle něj se na některých budovách objevily praskliny, jinde opadala omítka nebo se poškodily balkony. Starosta Melilly Juan José Imbroda později informoval, že zdravotníci ošetřili přes dvě desítky lidí. Většina z nich utrpěla pohmožděniny nebo řezná poranění, nikdo ale nebyl zraněn těžce.

Otřesy ale obyvatele severoafrické enklávy vystrašily a mnozí z nich v panice vybíhali z domů ještě v pyžamech. Úřady se rozhodly uzavřít školy, aby bylo možné kvůli případným škodám nechat zkontrolovat budovy statiky. Zemětřesení vážně poškodilo budovu radnice, která zůstane uzavřená nejméně tři dny.

Úřady v marockých provinciích Al-Husajma a Nador žádné škody ani zraněné nezaznamenaly, uvedla marocká televize. Bez větších následků se zemětřesení obešlo i ve španělské Andalusii, kde však otřesy pocítili obyvatelé až v Málaze a Cádizu.

Na jihu Španělska se země chvěla už ve čtvrtek, kdy zemětřesení o síle 4,9 stupně postihlo zejména pobřežní oblasti Andalusie. Ohnisko mělo u severomarockého města Alhucemas.

Velmi tragické následky mělo zemětřesení z roku 2004, které postihlo severomarockou provincii Al-Husajma. Ta je od epicentra pondělního zemětřesení vzdálená jen 60 kilometrů. Tehdy zahynulo na 630 lidí.