Rusko přitvrdilo vůči opozici: Za tři účasti na protestu během půl roku hrozí vězení

Těžký život ruské opozice (zdroj: ČT24)

V Moskvě se demonstrovalo kvůli novým zákonům namířeným proti opozici. Kdo přijde třikrát během půl roku na nepovolené shromáždění, může být odsouzen až na pět let. Protestu, který zachytily také kamery ČT, se zúčastnilo zhruba 500 lidí – větší účast totiž úřady zakázaly.

Opozice považuje takové nařízení jednoduše za nástroj v boji s odpůrci režimu. Jednou z aktivních členek je také Anastasia Zotovová, která už druhý měsíc postrádá svého přítele. Soud ho poslal na tři roky do vězení, protože se zúčastnil opakovaně nepovolené demonstrace odpůrců prezidenta Putina.

Po schválení nových zákonů tak může v Rusku výrazně přibývat politických vězňů. Ti jsou zpravidla posíláni daleko od svých rodin a vystaveni psychickému nátlaku. Opoziční stoupenci se ale podle svých slov nevzdávají. Další demonstrace je naplánovaná na konec února k prvnímu výročí zavraždění Borise Němcova.

Demonstrace odpůrců Putina
Zdroj: ČT24

Opozice čelí nejen přísnějším zákonům, ale teď i útokům čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který patří k nejradikálnějším stoupencům Putina. Opoziční politiky označil za nepřátele lidu a zrádce, kterým není nic svaté. Podle opozičního listu Novaja gazeta dostali náčelníci okresů kvóty, kolik účastníků mají obstarat, a učitelé a studenti měli účast povinnou pod hrozbou vyhození ze školy.

Za dob komunistického diktátora Josifa Stalina se „nepřátelé lidu“ a „zrádci“ obvykle stříleli. Čečenská stopa se vyskytla v případech vražd novinářky Anny Politkovské, ochránkyně lidských práv Natalje Estěmirovové a zmíněného opozičního politika Borise Němcova, z nichž opozice podezírá Kadyrova a jeho lidi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Internetový list Gazeta.ru odhadl, že obří demonstrace v Grozném měla také připomenout Kadyrovovy nároky na federální dotace v situaci, kdy státní rozpočet praská ve švech kvůli pádu cen ropy.