Při střelbě na kanadské škole zemřeli čtyři lidé

Při střelbě na škole v kanadské provincii Saskatchewan zemřeli čtyři lidé, další jsou zraněni. Policie oznámila, že podezřelého ze střelby zadržela a vzala do vazby. Informoval o tom tamní list StarPhoenix. Premiér provincie Brad Wall ztráty na životech v odlehlé domorodé komunitě La Loche potvrdil, neposkytl však další podrobnosti.

Starosta La Loche Kevin Janvier uvedl, že útočník v pátek zastřelil jeho 23letou dceru Marii, která byla učitelkou. „Doma zastřelil dva své bratry a vydal se do školy,“ dodal. 

Počet zraněných není přesně znám

Škola na svém facebookovém účtu uvedla, že zůstane uzavřena, dokud police celou záležitost nevyřeší. „Nacházíme se v počáteční fázi vyšetřování. Další podrobnosti poskytneme, jakmile budou k dispozici,“ uvedla podle listu StarPhoenix policie.

„Slyšel jsem hodně křiku a utíkal ven, mezitím mohlo padnout kolem 6 až 7 výstřelů,“ řekl televizi NBC News místní žák Noel Desjarlais. „Toto je nejhorší noční můra rodičů,“ prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau, který je nyní na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Premiér původně hovořil o pěti mrtvých, policie však toto číslo později opravila. Podle vyšetřovatelů není jasné, kolik lidí utrpělo zranění.

Do komunitní školy v La Loche chodí aktuálně kolem 900 žáků od předškolních až do věku 12 let. K incidentu zřejmě došlo v budově pro starší studenty. Podobné události jsou v Kanadě poměrně neobvyklé, v zemi platí přísnější pravidla pro držení střelných zbraní než v sousedních Spojených státech. Nejhorší případ střelby na škole v Kanadě se stal v roce 1989, kdy bylo v Montrealu zabito 14 studentů.