Pod menorou bývá tma: Izrael odhalil gangstery u ortodoxních Židů

Izraelská policie vyšetřuje jeden z nejneobvyklejších případů ve své historii. Odhalila rozvětvenou síť drogových dealerů a překupníků zbraní, kteří operovali uprostřed zbožné ultraortodoxní komunity v jeruzalémské čtvrti Mea Šearim. Tajná operace začala před dvěma lety, gangsterům podle izraelského práva hrozí přísné tresty až do výše 20 let. Tím spíš, že členy jejich gangu byli i dva chlapci ve věku 15 a 17 let.

„Vycvičili jsme našeho tajného agenta, aby dokázal proniknout do hluboce věřící komunity a v jejím středu identifikoval lidi zapletené do prodeje drog a zbraní,“ přiblížil zpravodaji ČT mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld.

Policejní agent, sám z ultraortodoxní rodiny, se zapojil do kriminální sítě v Jeruzalémě a městě Beit Šemeš. V obou nakupoval a dál prodával nejen drogy, ale i ukradené armádní zbraně nebo kradená auta. Během osmnáctiměsíční tajné mise uvnitř ultraortodoxní komunity se mu podařilo odhalit šedesátičlennou síť drogových dealerů i překupníků zbraní. Pětačtyřicet z nich už policie obvinila.

„Co tam vidíte ve dne, není to, co se tam děje v noci. Potkáte tam zločince, drogové dealery. Cítil jsem to jako své poslání. Jsem si jistý, že lidé, kteří v tom světě žijí, mi budou vděční,“ říká agent. Na místě, kde by nikdo nic takového nečekal, zajistila policie marihuanu, hašiš, kokain a extázi za miliony korun, kradená auta a automatické pušky.

Události: V Izraeli odhalili gangstery uprostřed zbožné ultraortodoxní komunity (zdroj: ČT24)

Ultraortodoxní menšinou, která tvoří necelou desetinu Izraele, policejní odhalení otřáslo. Kolem 800 tisíc zbožných Židů žije podle přísných náboženských pravidel ve svých čtvrtích a moderního zbytku země se straní.

O černé ovce uvnitř černě oděné menšiny se ale policie zajímala i v minulosti - v roce 1972 mezi ně také nasadila svého agenta. Po čtyřech nebo pěti měsících jeho mise ale přišel moment, kdy se jeho náboženské okolí rozhodlo ho oženit. Okamžitě svým nadřízeným nechal pod domluveným kamenem zprávu, aby ho odtamtud dostali pryč, připomíná historik Abraham Rabinovich.