Libye má novou vládu národní jednoty. Má zemi stabilizovat a sjednotit

Libyjští politici se shodli na sestavení vlády národní jednoty. Kabinet bude mít 32 ministrů a má za úkol sjednotit soupeřící libyjské frakce, stabilizovat zemi a bojovat proti extrémistům. Doposud měla Libye dvě vlády a dva parlamenty sídlící odděleně v Tripolisu a v Tobrúku. Problémy mezi jednotlivými frakcemi ale stále přetrvávají.

Na složení kabinetu se dohodla prezidentská rada, i když se pod seznam nových ministrů podepsalo jenom sedm z devíti jejích členů. Jednání o usmíření libyjských skupin zprostředkovala OSN. Od vlády národní jednoty se očekává, že Libyi přinese stabilitu a bude schopná se vypořádat s islámskými radikály, kteří do Libye pronikají.

Už nyní se ale rýsují nové problémy, protože s novým kabinetem nesouhlasí někteří z poslanců obou parlamentů. Podle nich ve vládě nejsou jednotlivé frakce a skupiny zastoupeny vyváženě. Zatím není ani jasné, kdy a kde začne kabinet pracovat.

Libye je hluboce rozvrácená od revoluce a svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Milice, které proti němu bojovaly, však následně odmítly složit zbraně a země se rozpadla na několik částí. Od léta 2014 pak tato severoafrická země měla dvě vlády, z nichž každá měla oporu v různých ozbrojených skupinách.

Vydáno pod