Rasistické Oscary? Afroamerické filmové hvězdy vyzývají k bojkotu cen

Stále víc amerických umělců si stěžuje, že jsou filmové ceny Oscar jen pro bílé. Letošní ceremoniál hodlají bojkotovat afroamerické hvězdy Spike Lee i Jada Pinkett Smithová. Na Twitteru lidé kritizují akademii pod hashtagem „OscarsSoWhite“. Šéfka oscarové akademie Cheryl Boone Isaacsová prohlásila, že jí nedostatek rozmanitosti „láme srdce“. V příštích letech chce proto obměnit členy akademie.

Režisér Lee na Instagramu uvedl, že nemůže podpořit předávání cen, které jsou určeny výhradně bělochům. „Čtyřicet (nominovaných) bělošských herců za dva roky. Copak my neumíme hrát?“ zlobí se Lee.

V podobném duchu se vyjádřila na Facebooku i Smithová, která rovněž na ceremoniál nedorazí. Na sociální síti zveřejnila emocionální video. „Prosit o to, aby si nás všimli, snižuje naši důstojnost. A my jsme hrdí a silní lidé,“ konstatovala herečka. Oba umělci zveřejnili svá prohlášení symbolicky v den Martina Luthera Kinga.

Spike Lee
Zdroj: ČTK/AP/Charles Sykes

Výzvy k bojkotu se objevují už druhým rokem. Za filmy z roku 2015 přehlížené akademií je považován třeba životopisný snímek Straight Outta Compton. Ozývají se také hlasy, že měl být nominován Will Smith, který si zahrál hlavní roli v dramatu ze světa sportu Concussion (Diagnóza: Šampión). 

Hollywood je jako pohoří Rocky Mountains – čím výše se dostanete, tím je víc bílo. A tento rok to budou jen další Oscary ve stylu Rocky Mountain.
Reverend Al Sharpton
Promluvil do oscarových nominací rasismus? (zdroj: ČT24)

Šéfka oscarové akademie oznámila „dramatické změny“

Prezidentka akademie Isaacsová, která je sama Afroameričanka, pochválila herce a herečky, kteří se letos dočkali nominace, za úžasnou práci, rozmanitost ale podle ní chybí. Oznámila proto, že se akademie „dramaticky změní“. „V nadcházejících dnech a týdnech provedeme přezkum našeho členství,“ konstatovala šéfka akademie.

Ta se skládá z lidí z filmového průmyslu, kteří rozhodují o nominacích. „Je to složitá, ale důležitá diskuse. Nastal čas velkých změn,“ zdůraznila Isaacsová. Podle ní nejde o bezprecedentní krok – už v 60. a 70. letech byli přijímáni mladí nováčci. Nyní bude kladen důraz na „rasu, pohlaví, etnický původ a sexuální orientaci“.

Asi polovina lidí, která si ve Spojených státech koupí lístek do kina, je tmavé pleti. Na plátně je tmavé pleti ale přibližně jen čtvrtina herců.

Letošních Oscarů se umělci dočkají 28. února. Ceremoniál bude moderovat černošský komik Chris Rock. Nejvíc – celkem dvanáct nominací – má snímek Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Afroameričané, kteří se dočkali Oscara za hlavní roli

  • 2006 - Forest Whitaker
  • 2004 - Jamie Foxx
  • 2001 - Denzel Washington
  • 2001 - Halle Berryová (jako jediná žena)
  • 1963 - Sidney Poitier