Radikál z IS zabil vlastní matku – chtěla, aby s ní utekl z Rakká

Jeden z bojovníků Islámského státu (IS) veřejně zavraždil vlastní matku, protože ho žádala, aby teroristickou organizaci opustil. Informovala o tom exilová Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) a skupina aktivistů ze syrské bašty IS, která se nazývá „Rakká je tiše vyvražďována“.

Podle svědků zastřelil dvacetiletý radikál Alí Saqr al-Qásim svou matku Lenu před poštou v Rakká kvůli tomu, že ho nabádala, aby spolu s ní z města uprchl. Lena měla bojovníka varovat, že mezinárodní koalice v čele s USA všechny členy IS zabije.

Radikál o jejím prohlášení informoval islamisty, kteří poté nařídili, aby ji zabil. Před poštou byly v té době stovky lidí, uvedli svědci.

Radikálové se zmocnili Rakká v srpnu 2013 a udělali si z ní své syrské centrum. IS netoleruje nesouhlas a tresty jsou mnohdy brutální, navíc vykonávané na veřejnosti. Podle aktivistů ze SOHR už islamisté zabili asi dva tisíce lidí, kteří se měli provinit homosexualitou či odpadlictvím.

Radikálové navíc zavraždili řadu západních rukojmí včetně novinářů a humanitárních pracovníků. Videa zveřejnili na internetu jako součást propagandy a snahy nalákat nové členy.

IS ztratil pětinu území, které v Sýrii dobyl, tvrdí mezinárodní koalice

Na pozice IS útočí už přes rok mezinárodní koalice v čele s USA. Od září zasahuje do syrské občanské války také Rusko. Koalice tvrdí, že extremisté loni ztratili pětinu území dobytého v Sýrii a 40 procent území v Iráku.

Zřejmě největší ztrátou je irácké město Ramádí, do jehož centra se tamní armáda dostala v prosinci. Irácké město Tikrít ležící severně od Bagdádu ovládal IS osm měsíců, než ho loni v dubnu šíitské milice pomohly armádě dobýt zpět.

Dalším velkým bojištěm bylo severosyrské město Kobani, kde žijí hlavně Kurdové. Koalice tamní pozice IS bombardovala několik měsíců, než loni v lednu kurdští obránci oznámili, že mají většinu Kobani v rukou. Později pak ovládli Tall Abjad ležící u turecké hranice na východě Sýrie.