Islamisté přišli kvůli náletům koalice o třetinu příjmů z ropy

Příjmy islamistů z prodeje ropy se v důsledku spojeneckých náletů proti ropným zařízením v Sýrii a v Iráku od října snížily o třicet procent. Oznámil to mluvčí mezinárodní koalice vedené Spojenými státy Steve Warren. Letectvo USA od října zvýšilo počet úderů proti obsazeným ropným polím – dosud na ně mířilo už 65 náletů.

„Odhadujeme, že tyto operace jim snížily výnosy o 30 procent,“ prohlásil Warren. Podle odhadů produkoval Islámský stát před vyostřením letecké kampaně zhruba 45 tisíc barelů ropy denně. Teď to má být asi 34 tisíc barelů denně.

Analytická společnost IHS před měsícem ve své zprávě uvedla, že Islámský stát vydělává měsíčně zhruba 80 milionů dolarů (dvě miliardy Kč). Největší příjmy má z nejrůznějších poplatků, daní a ze zabaveného majetku. Zhruba 43 procent příjmů pak pochází právě z prodeje ropy.

Steve Warren rovněž oznámil, že spojenecké letouny v prosinci v Iráku a Sýrii usmrtily na dva a půl tisíce islamistů. Pentagon byl až dosud opatrný, pokud jde o zveřejňování podobných bilancí. V posledních dnech se ale koalice zveřejňováním nejrůznějších údajů snaží podle médií ukázat, jak se islamisté po sérii nedávných neúspěchů a prohraných bojů ocitli v defenzivě.

Loni se podle spojenců snížila i rozloha území, které mají islamističtí bojovníci pod kontrolou. V Iráku je to o 40 procent a v Sýrii o 20 procent. Islamisté sice loni zaznamenali územní zisky v jihozápadní Sýrii, v Iráku ale ztratili kontrolu nad několika klíčovými městy a přišli také o oblasti na severu Sýrie u hranice s Tureckem.