Moskva: IS zřejmě používá v Sýrii sarin dovezený z Turecka

Podle Moskvy je velice pravděpodobné, že takzvaný Islámský stát používá chemické zbraně. Údajně se jedná o sarin, který islamisté přivezli z Turecka a nasadili při bojích v Sýrii. S informací přišel ředitel odboru kontroly zbraní ruského ministerstva zahraničí. O sarinu použitém na některých Syřanech se zmiňuje i mise Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Mise OPCW se zabývala celkem jedenácti případy, kdy měla být syrskou vládou použita „chemie“. „V jednom případě analýza některých krevních vzorků ukázala, že jednotlivci byli v určitou dobu vystaveni sarinu nebo látce podobné sarinu,“ sdělil Ahmet Üzümcü s tím, že původ látky je nejasný, stejně jako okolnosti, za nichž byli Syřani sarinu vystaveni.

Syrská vláda viní z používání chemických zbraní rebely. V zemi došlo už k několika útokům, při nichž byly použity. Jednou z oblastí byla povstalci ovládaná Ghúta u Damašku, kde byl podle zprávy expertů OSN sarin nasazen v srpnu 2013.

Tehdy zahynulo několik set lidí a Spojené státy se málem uchýlily k intervenci. Damašek se ale nakonec rozhodl svůj chemický arzenál zničit.

Yperit
Zdroj: Reuters/U.S. Army Chemical Materials Activity

Znepokojující zvěsti o „chemii“ v rukou islamistů

Informace o nových útocích ovšem vyvolávají dojem, že v Sýrii část chemických látek zůstala a dostala se navíc do nepovolaných rukou. Americký list Wall Street Journal loni v létě napsal, že Washington viní radikály z IS z použití zakázaných chemických zbraní proti iráckým Kurdům. Podle Američanů si je teroristé zřejmě sami vyrábějí.

Rusko nyní hovoří o použití chemických zbraní v Sýrii. Michail Uljanov z ruského ministerstva zahraničí považuje za pravděpodobné, že se teroristé z IS dostali k sarinu v Turecku. Uljanov citoval tureckého zákonodárce, který nedávno představil důkazy.

obrázek
Zdroj: ČT24

IS ztratil pětinu území, které v Sýrii dobyl, tvrdí koalice

Na pozice IS útočí už přes rok mezinárodní koalice v čele s USA. Od září zasahuje do syrské občanské války také Rusko. Koalice tvrdí, že extremisté loni ztratili pětinu území dobytého v Sýrii a 40 procent území v Iráku.

Zřejmě největší ztrátou je irácké město Ramádí, do jehož centra se tamní armáda dostala v prosinci. Irácké město Tikrít ležící severně od Bagdádu ovládal IS osm měsíců, než ho loni v dubnu šíitské milice pomohly armádě dobýt zpět.

Dalším velkým bojištěm bylo severosyrské město Kobani, kde žijí hlavně Kurdové. Koalice tamní pozice IS bombardovala několik měsíců, než loni v lednu kurdští obránci oznámili, že mají většinu Kobani v rukou. Později pak ovládli Tall Abjad ležící u turecké hranice na východě Sýrie.