Konec dětskému křiku a bezmoci rodičů. Aplikace napoví, co miminko trápí

Horizont ČT24: Zastaví aplikace dětský pláč? (zdroj: ČT24)

Vědci z tchajwanské univerzity se rozhodli pomoci rodičům, kteří nad plačícím potomkem marně tápou, jestli má hlad nebo mokrou plenu. Dva roky vývojáři porovnávali dvě stě tisíc zvukových záznamů brečících novorozenců a nyní přišli s aplikací, která základní dětské potřeby rozpozná. Téměř stoprocentně.

Aplikace dokáže odlišit čtyři hlavní spouštěče dětského křiku – hlad, špinavé pleny, ospalost a bolest. „Po jejím stažení je potřeba jen nastavit datum narození a národnost novorozeněte. Poté, co dítě zabrečí, nahráváme po dobu deseti sekund a zvuk se uloží. Výsledek pošleme do matčina mobilu,“ popisuje šéf vývojářů aplikace Čchang Čchuan-Jü.

Nejpřesnější je analýza u nejmenších dětí. S každým dalším týdnem její úspěšnost kvůli vnějším faktorům, které ovlivňují vnímání a chování miminek, klesá. „Podle zpětné vazby, kterou jsme dosud získali od uživatelů, dosahuje přesnost aplikace 92 procent pro děti, kterým je méně než dva týdny,“ tvrdí vývojář.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Technologický výtvor může pomoct hlavně nezkušeným prvorodičům. „Je těžké vidět dítě plakat a nevědět, co dělat. Tahle aplikace nám snadno ukáže, co je další krok,“ těší se čerstvý otec Kuo Jou Ming.

Program, který příčiny nešťastného křiku zjišťuje, stojí tři dolary. Ale utišit ztrápené dítko a nechat rodiče trochu prospat může být k nezaplacení.