Katalánsko na prahu předčasných voleb – lídr separatistů nemá podporu

Katalánsko možná čekají čtvrté parlamentní volby za pět let. Levice totiž nechce, aby regionální vládu vedl dál Artur Mas – lídr koalice Společně pro Ano, která vyhrála podzimní předčasné volby a která usiluje o odtržení Katalánska od Španělska.

Kandidátka lidové jednoty (CUP) je krajně levicovou stranou, která odmítá členství Katalánska v NATO a Evropské unii. Strana Mase je naopak středopravá, vstřícná k podnikatelům.

Španělský internetový server thespainreport.com uvedl, že nový šéf regionální vlády musí být jmenován do 9. ledna. Pokud se tak nestane, musí se vyhlásit nové volby, které by se zřejmě konaly v březnu. Strana Společně pro Ano se nyní může pokusit o sestavení menšinové vlády nebo navrhnout nového kandidáta.

Vyhlídka nových voleb v Katalánsku vrhá Španělsko do další nejistoty. Minulý měsíc se uskutečnily ve Španělsku parlamentní volby, ale ani v těch žádná ze stran nezískala jasný mandát pro sestavení vlády. Vůbec poprvé v moderní historii Španělska se stalo, že z voleb nemůže vzniknout jednobarevná většinová vláda.

Artur Mas
Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez

Platforma Společně pro Ano zvítězila v zářijových předčasných volbách. Žádná ze stran ale nezískala většinu 68 křesel ve 135členném parlamentu. Mas slíbil, že bude následovat 18měsíční přechodné období a Katalánsko do roku 2017 získá samostatnost.

Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky. Ústavní soud začátkem prosince zrušil platnost rezoluce katalánského parlamentu, která požadovala nezávislost tohoto regionu.

Madrid už zatrhnul Kataláncům referendum

Španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá. Ústavní soud v roce 2014 zablokoval konání referenda o odtržení Katalánska s tím, že právo vyhlásit plebiscit má jedině ústřední vláda.

Separatisté ale hlasování pod jiným názvem přesto uspořádali. Přišla sice jen polovina oprávněných voličů, čtyři pětiny z ní ale hlasovaly pro nezávislost.

Vydáno pod