V závěru roku působí El Niňo škody v různých částech světa

Střední část Jižní Ameriky je pod vodou. Paraguay, Argentina, Uruguay a Brazílie zažívají nejhorší povodně za posledních 65 let. S přívaly dešťů bojuje i sever Anglie. Jiné části světa sužuje nebývalé sucho a americkým Texasem se o víkendu prohnalo několik tornád, což je na konec prosince velmi neobvyklý úkaz. Podle meteorologů mají všechny tyto extrémní výkyvy počasí pravděpodobného společného jmenovatele: klimatický jev El Niňo.

„Na jedné straně je El Niňo projevem přirozené proměnlivosti klimatu Země, není to novodobá záležitost, ale něco, k čemu dochází už řadu tisíců let. Na druhé straně se v poslední době objevují studie, které naznačují, že v souvislosti se změnou klimatu způsobenou člověkem je ten výskyt El Niňa častější a jeho dopady výraznější,“ tvrdí meteorolog Michal Žák.

Vliv jevu El Niňo na počasí v Česku je zanedbatelný.
Michal Žák
Český hydrometeorologický ústav
Bouře a silný vítr dál sužují Spojené státy, zlepšení se zatím nečeká (zdroj: ČT24)

Kvůli kontaminaci vody hrozí epidemie

Rozsáhlé záplavy nadále trápí jihoamerické státy Paraguay, Uruguay, Argentinu a Brazílii. Bez střechy nad hlavou je už kolem 180 000 lidí, nejvíce lidí vyhnal živel z domovů v Paraguayi. V této zemi bylo evakuováno už zhruba 144 000 lidí, v sousední Argentině se tato opatření dotkla nejméně 20 000 lidí, informují tamní média. Dalších zhruba 10 000 lidí bylo nuceno opustit své domovy v Uruguayi a tisíce v jižní Brazílii.

Hladiny řek, které rozvodnily vydatné deště, po kulminaci v předchozích dnech prakticky nemají čas opadnout. Podle meteorologů se počasí nezlepší ani v příštích dnech. Situaci místním obyvatelům komplikuje i to, že je voda kontaminovaná z odpadních kanálů, což je vystavuje ohrožení epidemiemi. Lidé, kteří museli opustit domov, rovněž trpí nedostatkem pitné vody a dalších základních životních potřeb.

Horizont ČT24: El Niňo má mnoho tváří (zdroj: ČT24)

„Voda je kontaminovaná z odpadu, všude jsou bacily,“ řekla agentuře AP třiatřicetiletá Josefina Monsonová ze silně zatopeného argentinského města Concordia. Žena musela vyhledat nouzové přístřeší se svým manželem a dcerami už na Štědrý den. „Nejsem si jistá, kdy se budeme moci vrátit domů,“ upozornila.

S povodněmi bojují také na severu Anglie. Zvlášť zasažená jsou hrabství Lancashire a Yorkshire. Některá místa jsou letos zatopená už potřetí. Hladina řeky Aire je o dva metry nad normálem a dál stoupá. Pro Leeds platí červený, tedy nejvyšší stupeň výstrahy.

Jinde řeší zcela opačný problém – sucho

Etiopie zažívá nejhorší sucho za třicet let. Podle odhadů jen v Africkém rohu bude trpět hladem až pět milionu lidí.

Sucho ovšem trápí nejen Afriku, ale i Indonésii nebo Panamu. „Letos jsme zaznamenali nejmenší tok řeky Chagres v historii jejího měření od roku 1913,“ uvedl Carlos Vargas, viceprezident povodí Panamského kanálu.

„Letos bude el Niňo jedno z nejintenzivnějších. Způsobí, že se velké množství lidí ocitne v krajní situaci a budou potřebovat pomoc od naší organizace,“ dodal Rogerio Bonifacio, pracovník Světového potravinového programu (World Food Programme).