Povodně v Anglii mohou znovu zesílit, tisíc vojáků je v pohotovosti

V Anglii přibývá míst, kde kvůli silným záplavám hrozí ztráty na životech. Stanice BBC takových lokalit aktuálně napočítala kolem 30. Tisíce domácností jsou stále bez elektřiny a ani naděje v podobě ustávání srážek příliš nesvítá. Postižené oblasti navštívil premiér David Cameron, který slíbil posílit pomoc obyvatelům a zvýšit protipovodňová opatření.

Nejvíce zasaženy jsou hrabství Lancashire, Yorkshire a Greater Manchester, v nichž mnoho obyvatel muselo opustit svá obydlí. Ve městě Leeds voda zaplavila tisícovku domů. Na 500 budov ohrozily povodně ve městě York, v noci na dnešek se tam ale situace stabilizovala. Hladina řek přestala stoupat i v zaplavených městech Radcliffe a Bury.

Během pondělí mají přeháňky sice slábnout, ve středu asi opět zesílí a vyvolají možná další záplavy na některých místech severní Anglie, Walesu a Severního Irska, varovaly úřady. Přírodní živel již nyní podle nich ohrožuje život lidí například ve městech Leeds, Whalley, Hebden Brodge a Ribchester. Žádné varování před hrozbou dalších povodní již ale neplatí pro Skotsko, kde se o víkendu některé oblasti také ocitly pod vodou.

Vláda již vyslala na pomoc záchranářům v zaplavených oblastech 300 vojáků a v neděli slíbila vyslat dalších 200. Na možný zásah se připravuje tisícovka dalších vojáků. Ve městě York podle BBC pomáhá i 200 dobrovolníků z řad horských záchranných služeb, především z Walesu a Cornwallu.

Premiér Cameron při návštěvě postižených míst podle komentářů čelil otázkám ohledně dosavadních vládních investic do protipovodňových systémů. A to zvlášť poté, co jeho ministryně životního prostředí Liz Trussová v minulých dnech připustila, že protipovodňové bariéry na příval vody mnohde nestačily. Premiér zdůraznil, že jde o „bezprecedentní“ situaci, ale slíbil, že protipovodňová opatření prověří a posílí.

David Cameron sleduje situaci v Yorku
Zdroj: ČTK/AP

„Protipovodňové bariéry, ať už stálé či jen provizorní, hrály klíčovou roli, ale je jasné, že v některých případech byly nedostatečné. Musíme se proto zamyslet nad tím, jak to zlepšit,“ řekl Cameron.

Změny podnebí vyvolávají v Británii deštivější zimy a je třeba zvýšit investice do protipovodňových opatření, prohlásil poslanec za Leeds Hilary Benn. Tak zaplavené centrum Leedsu prý tento 62letý politik nikdy předtím neviděl.

Události: Povodně ve Velké Británii (zdroj: ČT24)