Írán dokončil převoz většiny zásob obohaceného uranu do Ruska

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaného ruského diplomata uvedla, že Írán převezl většinu svého obohaceného uranu do Ruska. Teherán v létě uzavřel s šesti světovými mocnostmi dohodu o svém jaderném programu, jejíž klíčovou podmínku je právě vyvezení většiny zásob obohaceného uranu mimo íránské území.

Podle ujednání podepsaného v červenci musí Írán snížit zásoby obohaceného uranu z devíti tun na zhruba 300 kilogramů, nainstalovat monitorovací systémy ve svých uranových dolech a spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Obohacený uran lze použít jako palivo do jaderných reaktorů, lze z něj ale vyrobit také materiál na výrobu jaderných hlavic. Omezení jeho zásob je proto klíčovým požadavkem světových velmocí, které chtějí Íránu ve výrobě jaderné bomby zabránit. Teherán dlouhodobě popírá, že by o zbraň usiloval.

Výměnou za značné ústupky a rozsáhlou kontrolu jaderných provozů má mezinárodní společenství zrušit sankce, kterým Írán kvůli svému spornému jadernému programu už léta čelí. To zemi umožní získat více peněz zvýšeným vývozem ropy. Dohoda také povede k odvolání zbrojního embarga proti Íránu, a to za pět let od chvíle, kdy smlouva začne fungovat. Íráncům by se také měla odblokovat konta a majetky v zahraničí.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.