Mladíci v arabské čtvrti na Korsice napadli hasiče, odvetou byl útok na modlitebnu

V trestnou výpravu s protiarabskými hesly a pustošení muslimské modlitebny se zvrhla páteční demonstrace v korsickém městě Ajaccio. Stalo se tak poté, co dvojice maskovaných mladíků v arabské čtvrti napadla hasiče, kteří tam zasahovali při požáru. Francouzský premiér Manuel Valls odsoudil jak útok na hasiče, tak znesvěcení modlitebny. Ve městě se podařilo nastolit pořádek až během sobotního dopoledne. Podle agentury AFP ale později během dne vypukly ve městě další protimuslimské protesty.

Sama demonstrace před prefekturou se odehrála podle listu Le Monde v klidu. Asi 150 lidí protestovalo proti tomu, že o den dříve se hasiči, přivolaní k úmyslně založenému požáru v arabské čtvrti, stali terčem útoku maskovaných mladíků, při kterém byli dva hasiči vážně zraněni úlomky roztříštěného skla, lehčí zranění utrpěl i policista během zásahu, který trval až do ranních hodin.

Někteří z demonstrantů pak vyzvali vydat se na místo, kde se potyčka odehrála. Přidalo se na 600 lidí. Dav vykřikoval hesla jako „Arabové pryč!“ a „My jsme tady doma!“, zatímco obyvatelé čtvrti se raději pozamykali doma. Terčem agrese demonstrantů se stávaly poštovní schránky i okna automobilů. Policisté se snažili o uklidnění situace, zatímco demonstranti tvrdili, že se snaží identifikovat a dopadnout pachatele útoku na hasiče.

Poničené vozidlo korsických hasičů
Zdroj: Mete Sohtaoğlu/Twitter.com

Skupina demonstrantů vtrhla i do muslimské modlitebny, kde shromažďovala desítky výtisků koránu, aby je spálila. Násilníci poškodili i terasu nedaleké arabské restaurace. Incidenty skončily v noci na pátek. Napjatá situace si vynutila nasazení policejních posil chránící muslimské modlitebny v Ajacciu.

Neomluvitelné jsou oba činy, shodují se politici

Premiér Manuel Valls odsoudil jak „netolerovatelný útok na hasiče“, tak i „nepřijatelné znesvěcení muslimské modlitebny“ a vyzval k respektování zákonů. Podobně ministr vnitra Bernard Cazeneuve kritizoval napadení hasičů a policisty. Znesvěcení modlitebny mu „zavání rasismem a xenofobií“, takový útok na republikánské hodnoty prý nemůže zůstat nepotrestaný.

Korsický prefekt Christophe Mirmand ujistil, že nasadil všechny prostředky k tomu, aby vypátral pachatele útoku na hasiče. „Rasistické činy, které jsou pravým opakem toho, co na Korsice chceme“, rovněž odsoudil nový šéf regionální správy Gilles Simeoni z řad korsických nacionalistů. Ještě dříve vyjádřil svou podporu přepadeným hasičům.

Útok proti mešitě a protimuslimská hesla také odsoudily islámské organizace ve Francii a vyzvaly ke klidu.

Při třetím incidentu muž rozbíjel v arabské čtvrti skleněné dveře

Přes výzvy a policejní mobilizaci se i v sobotu sešla v arabské čtvrti Ajaccia stovka lidí, kteří skandovali „Arabové pryč!“ a „My jsme tady doma“. Krátkou demonstraci provázel incident, při němž jeden muž rozbil kameny tři skleněné vstupní dveře. Lidé se poté sami rozešli.

Ve Francii stále platí výjimečný stav, vyhlášený po listopadových útocích islamistů v Paříži se 130 mrtvými a stovkami raněných. Nad vánočním klidem bdělo ze čtvrtka nad pátek na 120 tisíc policistů a vojáků.