Pekingu se dýchá lépe, smog se přesouvá do dalších provincií

Události: Čínu stále dusí smog (zdroj: ČT24)

Čínu dál dusí smog. Nejvyšší stupeň ohrožení vyhlásila už potřetí od začátku měsíce. V deseti městech na severovýchodě země úřady doporučily lidem, aby nevycházeli z domovů. Kvůli špatné viditelnosti muselo hlavní pekingské letiště zrušit nebo odložit pět set mezinárodních letů. Podle meteorologů by se měla situace začít zlepšovat během soboty.

Smogové mračno se z Pekingu přesouvá do okolních provincií na severovýchodě. Pro průmyslové srdce země ale není znečištěný vzduch v posledních letech ničím novým.

Smogová situace v Číně
Zdroj: ČT24

Na jaře vyvolal v Číně senzaci dokument Pod kupolí, kterým mladá novinářka mluvila dusícímu se národu z duše. Během týdne ho na internetu vidělo 300 milionů lidí a cenzoři ho raději stáhli. „Znečištění je velkým tématem a sociálním problémem,“ potvrzuje obyvatelka Pekingu Liou Ťia.

Během nejvyššího stupně znečištění mohou auta na silnice podle toho, jestli jejich registrační značky končí sudým nebo lichý číslem. Zavřené jsou i školy a staveniště.

Smogová situace v Číně
Zdroj: ČT24

Zdravý vzduch se stal ceněnou komoditou. Číňané kupují balený ze zahraničí a úroveň znečištění toho svého sledují v podstatě on-line. Kvalitní čističky vzduchu v kancelářích jsou jedním z kritérií, podle kterých si vybírají práci.

Uhelné elektrárny chce Čína postupně nahradit jadernými. Dvaadvacet reaktorů už má, dalších dvacet šest staví. Zatím ale za ekonomický rozvoj platí zdravím svých obyvatel. Kvůli smogu umírá podle lékařů předčasně skoro milion a půl Číňanů ročně.