První soud v Polsku kvůli terorismu: Učitel chemie plánoval útok na parlament, dostal 13 let

Krakovský soud potrestal 13 lety vězení bývalého vysokoškolského učitele chemie Brunona Kwiecieně za přípavu bombového útoku na sídlo parlamentu v roce 2012. Vůbec první proces v Polsku týkající se terorismu trval dva roky a vypovídalo v něm na sto svědků.

Kwiecień se před soudem k plánování atentátu přiznal, ale tvrdil, že ho k němu inspirovala osoba spolupracující s tajnou službou, Agenturou vnitřní bezpečnosti (ABW). Soud ale vyhověl návrhu prokuratury, pokud jde o délku odnětí svobody, když přičetl obžalovanému k tíži ilegální držení zbraní a hlavně snahu zapojit do přípravy útoku dva studenty.

Bývalý odborný asistent na Vysoké škole zemědělské v Krakově měl podle obžaloby v úmyslu naplnit obrněný transportér několika tunami výbušnin, vjet s ním do budovy parlamentu a náklad pak odpálit. Terčem atentátu se měli stát členové vlády, poslanci a senátoři.

„Všechny předložené důkazy umožnily závěr, že obžalovaný spáchal všechny činy, kvůli nimž proti němu byla vznesena obvinění,“ konstatovala v odůvodnění rozsudku soudkyně Aleksandra Almertová.