Masivní protivládní protesty – Polákům se nelíbí změny v ústavním soudu

Desetitisíce Poláků ve dvaceti městech opět protestovaly proti politice nové konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle nich kabinet zneužívá většiny v parlamentu a snaží se ovládnout ústavní soud, čímž ohrožuje demokracii v Polsku.

Nová polská vláda během prvních týdnů po říjnovém triumfu PiS expremiéra Jaroslawa Kaczyńského vyměnila šéfy tajných služeb i dalších bezpečnostních orgánů a státních úřadů. Skončil rovněž šéf čerstvě vytvořeného polsko-slovenského kontrašpionážního centra NATO ve Varšavě.

Do vedení státu dosadil kabinet hned několik lidí s problematickou minulostí a pokouší se i o změnu ústavního soudu, kam chce dosadit osoby názorově blízké Kaczyńskému. Opozice i právní experti to označují jako neústavní.

Ve Varšavě vyhrožoval anonym bombou

Nejnovější protivládní protesty zorganizoval občanský Výbor na obranu demokracie (KOD), podporovaný většinou opozičních stran. Poklidnou demonstraci ve Varšavě předčasně ukončila anonymní výhrůžka bombou.

Aktivisty podpořila například filmová režisérka Agnieszka Hollandová, která ve svém projevu přirovnala demokracii k „čerstvému vzduchu, bez kterého se člověk brzy udusí“.

Oponenti nového kabinetu hovoří o tom, že vůdce Kaczyński kráčí ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána. Kritika se ozývá i od vlivných zahraničních médií a z Evropského parlamentu.

PiS tvrdí, že žádná demokratická pravidla neporušuje, a v odpovědi na opoziční a občanské protesty v ulicích svolává demonstrace svých přívrženců.