Smogová pohotovost v Pekingu – mezi dvacet nejznečištěnějších měst ale nepatří

V Pekingu opět platí nejvyšší stupeň ohrožení kvůli znečištění ovzduší. Smog se má podle meteorologů nad městem usadit večer. Na silnice smí jen polovina aut a stavební práce byly pozastaveny. Stupeň zamoření má být až dvacetkrát vyšší než ten, který Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečný.

Smog se táhne v pásu dvou tisíc kilometrů. Dusí nejméně dvanáct velkých čínských měst. V Pekingu má podle meteorologů trvat kritická situace čtyři dny. „Smog zatím není tak silný jako v uplynulých dnech. Na internetu se dokonce diskutuje o tom, že v minulosti byla situace daleko vážnější a vláda žádnou pohotovost nevyhlásila,“ informovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

K mimořádným opatřením, jež úřady v Pekingu zavedly, patří zastavení výuky ve školách a omezení provozu v pekingských ulicích na polovinu. „Auta vyjíždějí střídavě obden podle pravidla sudých a lichých značek,“ uvedla Šámalová.

Továrny musely zastavit výrobu a platí také zákaz grilování či jiných aktivit, při nichž vzniká kouř. Obdobné kroky musela radnice čínského hlavního města podniknout minulý týden v
úterý. Po třech dnech se díky nim znečištění ovzduší snížilo o třetinu.

„Většina lidí se shoduje, že to je správný krok (mimořádná opatření), protože zítra a pozítří bude znečištění zřejmě vyšší. Lidé oceňují, že když dostanou varování s předstihem, tak mají čas se připravit a věnují stavu ovzduší větší pozornost,“ dodala zpravodajka.

Situace by se v čínské metropoli měla začít zlepšovat až v polovině příštího týdne, kdy má přijít studená fronta spolu s větrem.

Peking se na klimatické konferenci zavázal ke snižování emisí

Čína je vůbec největším znečišťovatelem na světě – do ovzduší ročně vypustí kolem osmi miliard tun CO2. Hlavním zdrojem škodlivých emisí jsou průmyslové podniky a rostoucí počet automobilů na silnicích. Asi desetina vozů totiž nesplňuje standardy.

S nástupem zimního období se k tomu přidalo spalování uhlí, které se především na severu země tradičně používá k vytápění domácností. Smogu pomohly v posledních dnech podle meteorologů rovněž špatné povětrnostní podmínky.

  • Peking už přislíbil snížit emise o 60 procent v horizontu pěti let. Na klimatické konferenci v Paříži se navíc zavázal udržet globální oteplování pod dvěma stupni Celsia.
Rozdíly ve znečištění - Čína vs. zelené Japonsko
Zdroj: ČT24/Berkeley Earth

Nejznečištěnější města? Vede Indie

Podle zpravodajského webu Quartz zabije špatný vzduch v Číně čtyři tisíce lidí denně. Z dat, která obdržel list Forbes od WHO, přitom vyplývá, že Peking na tom není v celosvětovém měřítku nejhůř - některá města ho porazila v průměru o polovinu horším znečištěním.

Data z roku 2014 ukazují, že třináct z dvaceti nejvíc znečištěných měst světa se nachází v Indii a žádné v Číně. Podle WHO se čínská metropole umístila až na 76. pozici.