Rusové na východě Ukrajiny plní „vojenské úkoly“, přiznal Putin

Moskva má na východě Ukrajiny své lidi, kteří plní vojenské úkoly, o jednotky pravidelné ruské armády ale nejde. Šéf Kremlu Vladimir Putin to prohlásil na tiskové konferenci pro novináře. Podle Západu Rusko podporuje separatisty v Donbasu zbraněmi i posilami, Moskva to ale odmítá. Dosud přiznala pouze přítomnost ruských dobrovolníků, kteří jsou prý na východě Ukrajiny na dovolené.

„Nikdy jsme netvrdili, že neexistují lidé, kteří tam nevykonávají určité úkoly, včetně těch vojenských,“ sdělil Putin novinářům. „To ale neznamená, že tam jsou vojáci pravidelné ruské armády, v tom je rozdíl,“ konstatoval ruský prezident, který v květnu podepsal dekret, jenž dělá ze smrti Rusů nasazených v době míru do zvláštních operací státní tajemství.

Informace o tajných pohřbech ruských vojáků, kteří zemřeli na Ukrajině, se objevují ve světovém i ruském tisku, stejně tak na sociálních sítích.

V květnu zveřejnili spolupracovníci zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova zprávu „Putin. Válka“, v níž se hovoří o stovkách padlých Rusů. Na odvádění synů na Ukrajinu si dlouhodobě stěžuje rovněž občanská iniciativa Ruské matky.

Putin: Separatisté by měli přistoupit na kompromis

Podle Putina je Moskva připravena vyvinout tlak na separatisty, aby přistoupili na kompromis, který je nutný k nalezení politického řešení krize.

obrázek
Zdroj: ČT24

Evropská unie se mezitím chystá na summitu EU prodloužit protiruské restrikce, jež platí od července 2014 jako odplata za okupaci Krymu. Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu prohlásila, že stále nedochází k úplnému splnění dohod z Minsku.

Ty stanovují podmínky zastavení palby a politického urovnání konfliktu mezi Ukrajinou a proruskými separatisty v Donbasu. Počítají rovněž s odchodem cizích vojsk a žoldnéřů a předáním kontroly nad ukrajinskou hranicí Kyjevu.

Putin: Saakašvili ukrajinským gubernátorem? Plivanec do tváře ukrajinského lidu

Putin také novinářům sdělil, že Rusko je připraveno obnovit vztahy s Gruzií, které jsou na bodu mrazu od pětidenní války v srpnu 2008. Moskva se prý chystá zrušit vízovou povinnost pro Gruzínce. Ruský prezident kritizoval Kyjev za to, že udělal z jeho rivala z roku 2008 – gruzínského exprezidenta Michaila Saakašviliho – gubernátora oděské oblasti.

„Gruzínci v minulosti neměli podnikat kroky, které vedly k rozkladu jejich země. Teď se země zabývá exportem politiků. Podle mého názoru je to plivanec do tváře ukrajinského lidu. Ostatně Saakašviliho tam dodaly Spojené státy. A co řekli Ukrajině? ,Nejenom, že vás budeme řídit, ale ještě vám pošleme lidi, kteří vás budou řídit, protože vy sami to neumíte pořádně dělat.‘ Ze 45 milionů nenajdete pět nebo deset schopných vedoucích pracovníků, to je plivnutí do tváře lidí,“ prohlásil Putin.

Petro Porošeko jmenoval Michaila Saakašviliho oděským gubernátorem
Zdroj: Mykola Lazarenko/Reuters

Šéf Kremlu se vyjádřil rovněž k obchodním vztahům s Ukrajinou – očekává jejich zhoršení kvůli dohodě o volném obchodu s Evropskou unií, žádné sankce vůči Kyjevu ale Rusko nechystá.

Moskva už ale oznámila, že pozastaví od nového roku stejnou dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka jsou Ukrajinci připraveni tuto cenu zaplatit „za svobodu a evropskou volbu“.