Zuckerberg dá 99 procent akcií Facebooku charitě. Chce pro dceru lepší svět

Zakladatel největší světové sociální sítě Mark Zuckerberg oslavil se svou ženou Priscillou Chanovou narození dcery Max originálním způsobem – 99 procent svých akcií Facebooku v hodnotě 45 miliard dolarů (1,1 bilionu korun) postupně dají nadaci Chan Zuckerberg Initiative. Ta se zaměří na rozvoj lidského potenciálu, boji proti nemocem či chudobě.

Zuckerberg oznámil plány v otevřeném dopise své dceři na svém facebookovém profilu s tím, že si přeje, aby vyrůstala v lepším světě. Max, která se narodila minulý týden, dala prý manželům naději a důvod k zamyšlení nad současným světem.

Peníze spoluzakladatele Facebooku půjdou mimo jiné na boj proti chudobě a nemocem nebo na podporu spolupráce lidí a budování silných komunit. Zuckerberg v dopise klade důraz na rozvoj technologií a přístup lidí k internetu.

Když jsme se dozvěděli, že čekáme dítě, donutilo nás to přemýšlet o věcech, které by se na světě měly změnit, a to pro celou generaci.
Mark Zuckerberg
Zuckerberg se postupně zbaví svých akcií, zisk půjde na veřejně prospěšné účely (zdroj: ČT24)

Manželé budou peníze přesouvat v průběhu života, takže hodnota akcií se pravděpodobně změní. Zuckerberg chce v příštích třech letech „nalít“ do charity miliardu dolarů ročně (asi 25,4 miliardy korun ročně). V příštích letech si tak ve společnosti ještě udrží majoritní podíl.

„Uvědomujeme si, že je to malý příspěvek ve srovnání se všemi prostředky a talentem těch, kteří se těmto tématům věnují. Uděláme ale, co je v našich silách,“ podotkl Zuckerberg.

Důležitost charitativního využití gigantického jmění si Zuckerberg uvědomuje i díky zázemí, ze kterého vyšla Priscilla – nyní úspěšná lékařka, kterou potkal během studií na Harvardu. „Vyrostla jsem jako dítě dvou imigrantů, kteří opustili svou zemi na uprchlických lodích. Moji rodiče pracovali neskutečně tvrdě, moje máma měla celé moje dětství dvě zaměstnání,“ vzpomíná Zuckerbergova manželka.

Ohlasy na sociálních sítích? Někteří pochybují o upřímnosti Zuckerbergova záměru

Na Zuckerbergovy plány okamžitě reagovali uživatelé sociálních sítí. Ohlasy ale nejsou jen pozitivní. „Lidé přehlížejí, že Zuckerbergův obří dar zamíří do jeho vlastní nadace, což pro něj znamená daňové úlevy,“ napsala jedna uživatelka Twitteru.

Na problém kolem daní upozornil i další uživatel této sociální sítě, kterého by zároveň zajímalo, jestli si Zuckerberg udrží hlasovací právo, i pokud jde o akcie darované nadaci.

Jiní spoluzakladatele Facebooku obhajují. „Vypadá to, že nikdo z těch, kdo zlostně tweetují o Zuckerbergově daru, neví nic o filantropii,“ poznamenala jedna z uživatelek Twitteru.

„Na Facebooku jsem četla řadu příspěvků, které zpochybňují upřímnost Zuckerbergova záměru darovat peníze. Skutečně?? Proč??“ ptá se další uživatelka Twitteru.

I když pošlou manželé charitě rekordní sumu, stále budou patřit mezi milionáře. Samotnému Zuckerbergovi zůstanou stovky milionů dolarů, jeho manželka informace o svém majetku nezveřejňuje.

Zuckerberg a Chanová nejsou prvními miliardáři, kteří slíbili, že se vzdají většiny svého bohatství. Polovinu svého jmění přislíbili charitě třeba Warren Buffett a Bill Gates.

obrázek
Zdroj: ČT24

Miliardář Buffet daruje obří sumy již desátý rok v řadě. V rámci kampaně Giving Pledge (Příslib) vybízí nejbohatší osobnosti světa, aby se během života vzdaly alespoň poloviny svého jmění a věnovaly ji na dobročinné účely.

V červenci oznámil, že se vzdá akcií své firmy Berkshire Hathaway v hodnotě 2,8 miliardy dolarů, a přispěje tak celkem pěti nadacím. Oblíbená je i internetová dražba oběda za jeho účasti.

Většinu svého majetku hodlá Buffet převést na nadaci Billa Gatese a jeho ženy Melindy. Ta byla založena v roce 2000 a v současné době je se jměním 42,3 miliardy dolarů nejbohatší charitativní organizací světa. Rozděluje peníze na stipendia, prevenci AIDS či boj s nemocemi.

Do kampaně Příslib se zapojili rovněž šéf automobilky Tesla Motors a zakladatel SpaceX Elon Musk, donátor Rockeffelerovy nadace David Rockefeller nebo zakladatel CNN Ted Turner.

Mark Zuckerberg s manželkou v Praze
Zdroj: Twitter/Lukasz Porwol

Zuckerbergova návštěva Prahy vyvolala pozdvižení

Spoluzakladatel Facebooku v květnu 2013 navštívil s manželkou Českou republiku, což vyvolalo na sociálních sítích i zpravodajských serverech pozdvižení.

Všude kolovala Zuckerbergova fotka, na níž se zakladatel nejznámější sociální sítě prochází s manželkou poblíž Karlova mostu.

  • Facebook je největší sociální sítí na světě. Firmu založil v roce 2004 Zuckerberg, který tehdy studoval Harvardovu univerzitu, spolu se svými dvěma spolužáky.
  • Facebook má nyní kolem 1,5 miliardy uživatelů, kteří se přihlásí na sociální síť nejméně jedenkrát měsíčně.
  • Hranici jedné miliardy měsíčních uživatelů Facebook překročil v říjnu 2012. Většina lidí, kteří se připojují na Facebook, žije mimo území USA a Kanady.