Rusko zruší bezvízový styk s Tureckem

Úterní sestřelení ruského vojenského letounu Tureckem by nemělo strany sporu odvádět od záležitosti, která je spojuje – boji proti Islámskému státu a syrskému režimu. V článku pro britský list The Times to napsal turecký premiér Ahmet Davutoglu. Moskva ale pochybuje o tom, že Ankara skutečně chce bojovat s teroristy, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který oznámil, že Rusko od 1. ledna zruší bezvízový styk s Tureckem.

Turecko sestřelilo ruský bitevník Su-24 v úterý. Ankara tvrdí, že se tak stalo v tureckém vzdušném prostoru a že letoun opakovaně varovala. Moskva toto tvrzení odmítá a trvá na tom, že v době zásahu střelou bylo letadlo nad Sýrií. Účast Moskvy na náletech v Sýrii a možnosti urovnání tamního konfliktu byly hlavním tématem pátečního moskevského jednání ministrů zahraničí Ruska a Sýrie Sergeje Lavrova a Valída Mualima.

„Sestřelení neidentifikované stíhačky v tureckém vzdušném prostoru nebylo a není aktem proti nějaké zemi. Turecko jednalo podle pravidel použití zbraní, aby chránilo celistvost svého svrchovaného území,“ uvedl v článku Davutoglu. „Zatímco opatření na ochranu našeho území zůstávají v platnosti, Turecko bude pracovat s Ruskem a našimi spojenci na uklidnění napětí.“

Turecký premiér Ahmet Davutoglu
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Davutoglu varoval před tím, aby se jednotlivé strany sporu nenechaly rozptýlit od záležitosti, která je spojuje. „Mezinárodní společenství se nesmí přít. V opačném případě by byl jediným vítězem IS a syrský režim,“ uvedl. 

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že „proradné údery do zad“ od Turecka, které prý Rusové považovali za partnera v boji proti terorismu, jsou „absolutně nevysvětlitelné“. Jeho turecký protějšek, prezident Recep Tayyip Erdogan se za incident odmítá omluvit; naopak by se podle něj měl omluvit stát, který narušil turecký vzdušný prostor, tedy Rusko.

Teroristé jsou vaši tiší spojenci, pustil se Lavrov nepřímo do Turků

„Máme stále víc otázek kolem skutečných záměrů Ankary a jejího skutečného zájmu o likvidaci terorismu v Sýrii a o normalizaci tamní situace,“ konstatoval Lavrov. Za vrchol cynismu označil situaci, kdy „některé ze zemí sousedících se Sýrií hovoří o oddanosti rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN a označují se za účastníky koalice, ale hrají hru, v níž teroristům připadá role tichých spojenců,“ prohlásil ve zřejmé narážce na Turecko.

Lavrov v pátek oznámil, že od začátku nového roku přestane platit bezvízový styk s Tureckem. Dohoda o bezvízovém režimu mezi Ruskem a Tureckem platí od roku 2011 a vzájemně zaručuje volný pobyt po dobu 30 dnů.  Díky ní proudily do tureckých letovisek masy ruských turistů.

Zatím nejvýraznějším projevem vyhrocených rusko-tureckých vztahů po bezpečnostní stránce bylo rozhodnutí ruského ministerstva obrany přerušit veškerou komunikaci s tureckými ozbrojenými silami, včetně horké linky, která byla vytvořena právě proto, aby se předešlo vzdušným incidentům při operacích nad syrským územím. Moskva také odvolala z Turecka zástupce ruského vojenského námořnictva.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv navíc varoval Ankaru, že „v ohrožení“ může být rovněž dovoz potravin a společné investiční projekty.

Valíd Mualim a Sergej Lavrov
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

Syrský ministr zahraničí podpořil protitureckou rétoriku Moskvy

Rusko bude důrazně prosazovat spravedlivý politický proces, při němž sami Syřané rozhodnou o svém osudu, řekl při setkání s Mualimem Lavrov. Podpořil myšlenku „inkluzivního“ procesu politického urovnání v Sýrii, jinými slovy účasti Asadova režimu na rozhodování o budoucnosti země.

Mualim podpořil protitureckou rétoriku Moskvy. Sestřelení ruského letadla označil za „bezprecedentní, provokační akt agrese ze strany Turecka“. Ankara, která patří k hlavním spojencům syrské opozice usilující o Asadův pád, podle syrského ministra „z ideových důvodů podporuje teroristy a každý den z minulých pěti let zasazuje Sýrii rány do zad“.