Moskva utnula vojenské kontakty s Ankarou

Rusko přerušilo veškerou vojenskou spolupráci s Tureckem. Stalo se tak poté, co turecké stíhačky u hranic se Sýrií v úterý sestřelily ruský vojenský bitevník. Ostrá slova na adresu Turecka přitom doplňují i další konkrétní protiopatření. Slovo sankce sice Kreml dopoledne odmítl, ruská vláda už ale plánuje přinejmenším omezení hospodářské spolupráce.

„Dnes, v souladu s dříve přijatým rozhodnutím, byly přerušeny všechny stávající kanály součinnosti mezi Ministerstvem obrany Ruska a ozbrojenými silami Turecka," řekl novinářům mluvčí ruského ministerstva generál Igor Konašenkov. „Týká se to nejen takzvané horké linky, která byla zřízena kvůli zabránění možným incidentům ve vzduchu během ničení objektů teroristické infrastruktury v Sýrii," dodal.

Turecko naproti tomu posiluje vojenskou přítomnost při hranicích se Sýrií. Na celou devítisetkilometrovou hranici se Sýrií nově dohlíží rekordních 18 tureckých stíhačů. Štáb ČT zavítal do jihotureckého městečka Yayladagi, které leží na jednom z aktuálně nejostřeji sledovaných pomezí – nedaleko od míst, kde v úterý spadl ruský stíhač Su-24. „Rus přiletěl odtamtud, z druhé strany turecké letadlo. Pak vybuchla raketa a část trosek popadala přímo sem," popisuje obyvatel městečka Mehmed Aksov.

obrázek
Zdroj: ČT24

Místní se navíc bojí dalšího střetu tureckého a ruského letectva přímo nad svými hlavami. Jejich obavy nemusí být bezpředmětné, i když aktuálně si Ankara a Moskva vzájemně hrozí hlavně ostrými slovy a sankcemi. Právě zamýšlená ruská omezení mohou mít na celé Turecko tvrdý ekonomický dopad.

Předně půjde třeba o cestování. Právě Turecko je totiž spolu s Egyptem nejoblíbenější destinací mezi ruskými turisty. Faktický zákaz dovolených v Egyptě a Turecku staví ruské cestovní kanceláře do kritické situace. Nové, vhodnější destinace má podle dnešních zpráv ruských médií vybrat Rusům vláda.

Ruský zákaz prodeje zájezdů by Turecko připravil o příjmy od více než tří milionů turistů. Podle agentury Rosturizm v Turecku Rusové ročně utráceli kolem 10 miliard dolarů (255 miliard Kč).

Moskevský Kreml
Zdroj: ČT24

Moskva také začala ověřovat kvalitu tureckých potravin a hrozí jejich stažením ze všech obchodů. „Bohužel v průměru 15 % tureckých zemědělských produktů nesplňuje ruské normy," zmínil ruský ministr zemědělství Aleksandr Tkačov.

V plánu je i pozastavení společných projektů včetně plynovodu TurkStream. Kolem plynu už ale Kreml našlapuje spíše opatrněji – Ankara pro něj totiž představuje důležitého zákazníka.