Rusko chystá kvůli suchoji odvetná opatření a žádá omluvu. Ta ale z Ankary nezazní

Ruská vláda má do dvou dnů vypracovat seznam omezujících opatření vůči Turecku, které v úterý sestřelilo ruský letoun Su-24. Prezident Vladimir Putin považuje tento „absolutně nevysvětlitelný“ čin za „úder do zad“ od těch, které jeho země považovala za partnera v boji proti terorismu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil sestřelení ruského stroje za automatickou reakci v souladu s platnými instrukcemi, jaké měla armáda. Omlouvat se nehodlá.

Putin obvinil turecké vedení, že vědomě přivádí vztahy s Ruskem do slepé uličky. „Dosud nepřišly omluvy za zkázu Su-24, ani návrhy na náhradu škod,“ uvedl ruský prezident v reakci na incident na turecko-syrské hranici.

Rusko z Ankary podle šéfa Kremlu očekává omluvu od nejvyššího vedení, návrh na náhradu škod a slib potrestání viníků. Turecké jednání odporuje zdravému rozumu i mezinárodnímu právu, řekl Putin.

Ankara ovšem zcela vylučuje, že by mohla vyslat do Moskvy za svou reakci omluvu. „Pokud by se měl někdo omluvit, pak to nejsme my. Omluvit by se měli ti, kdo narušili náš vzdušný prostor,“ řekl turecký prezident Erdogan. Stejný názor vyslovil i šéf turecké diplomacie Mevlüt Cavusoglu: „Není důvod, aby se Turecko omlouvalo za situaci, v níž má pravdu.“ 

Rusko i Turecko žádají omluvu (zdroj: ČT24)

Rusové si dají větší pozor na turecké zboží

Podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva se budou odvetná opatření týkat společných investičních projektů, fungování tureckých firem v Rusku a dodávek tureckého zboží včetně potravin. Některé projekty mohou být pozastaveny, jiné úplně zrušeny.

Medveděv prohlásil, že odvetná opatření nebudou časově omezena. Vládní návrh má být předložen co nejdřív, aby bylo možno zahájit „odpovídající procedury“. Rusko na turecký útok odpoví opatřeními „vojenského, diplomatického a ekonomického charakteru“, řekl předseda ruské vlády.

Je to nepochybně akt agrese proti našemu státu ze strany Turecka, našeho souseda a k tomu navíc člena Severoatlantické aliance.
Dmitrij Medveděv

Ruská vláda už oznámila, že nařídila zesílení kontroly dovozu zemědělské produkce z Turecka. Příčinou je údajně opakované porušování ruských norem, a to až u 15 procent dovážených produktů.

Proč ruské úřady nezasáhly dříve, informace neuvádí. Peskov řekl, že zesílená kontrola tureckého dovozu souvisí i se „zvýšenou teroristickou hrozbou“. Informaci blíž nevysvětlil, řekl jen, že jednání Turecka je „nepředvídatelné“.

Erdogan je z ruské odvety „smutný“

Ruské vedení bezprostředně po úterním útoku na bombardér Su-24 varovalo Ankaru, že incident bude mít vážné následky na stav rusko-tureckých vztahů. Kreml vyzval Rusy, aby bojkotovali turecká rekreační letoviska. V ruských městech prý potravinářské řetězce živelně vyřazují turecké zboží z nabídky.

Vicepremiér krymské autonomní vlády dosazené Moskvou oznámil, že Krym zastavil realizaci třiceti tureckých investičních projektů v hodnotě půl miliardy dolarů (téměř 13 miliard korun). Ruslan Balbek novinářům řekl, že projekty se týkaly zejména stavebnictví, turistiky, komunikací a dodávek potravin. V plánu byla i výstavba velké mešity v Simferopolu.

Erdogan nechápe odvetné kroky Ruska
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Turecký prezident prohlásil, že je „smutný“ z odvetných opatření Ruska nesouvisejících přímo s incidentem. Tyto kroky jsou podle něj „emocionální“ a nehodné politiků.

Během projevu v Ankaře turecký prezident ujistil, že jeho země nenakupuje ropu od Islámského státu. Turecko se podle něj naopak snaží zastavit pašování ropy přes syrsko-tureckou hranici. Moskva, která Ankaru z nakupování ropy od IS obviňuje, musí svá tvrzení podle hlavy Turecka nejprve dokázat. Ropa je klíčovým zdrojem příjmu islamistů.

Putin se v Paříži s Erdoganem nesetká

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov oznámil, že na summitu o klimatických změnách, který se uskuteční příští týden v Paříži, se nejvyšší představitelé obou zemí nesetkají. Nic ruský mluvčí neví ani o tom, že by se měl uskutečnit telefonický rozhovor obou státníků.

Putin se má podle ruských médií v Paříži setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ani vyloučeno, že bude na okraj schůzky jednat i s prezidentem USA Barackem Obamou.

Napětí na turecko-syrské hranici trvá (zdroj: ČT24)