Nesprávný hrdina – Lidi na pařížském stadionu nezachraňoval Zouheir, ale jeho kolegové

V médiích se po pařížských útocích rychle rozšířila zpráva listu The Wall Street Journal o hrdinném muslimovi Zouheirovi, který měl zachránit stovky životů tím, že zastavil jednoho ze sebevražedných atentátníků před branami Stade de France. Informaci jsme ze zahraničních zdrojů převzali i my. Později se ale ukázalo, že to nebyla pravda – Zouheir se o incidentu dozvěděl až zpětně od svých kolegů, o jeho vyznání se navíc nemluvilo. Za zveřejnění nepravdivé informace se omlouváme.

List Wall Street Journal v neděli po atentátech citoval člena ochranky Zouheira, který uvedl, že jeden ze sebevražedných útočníků měl lístek na zápas Francie–Německo, u vchodu ale ochranka zjistila, že má sebevražednou vestu. Útočník poté odstoupil a odpálil se.

Zouheirova slova potvrdil listu i policista, nebyl to ale Zouheir, kdo atentátníka zastavil. Muž byl totiž v té době jinde na stadionu a o událostech mu vyprávěli kolegové, potvrdil BBC jeden z reportérů Wall Street Journal. Zouheir navíc pochází z Blízkého východu, o jeho vyznání ale nepadlo ani slovo.

Mýtus pak přiživil jeden z korespondentů Wall Street Journal v Saúdské Arábii, který o Zouheirově hrdinském činu napsal na Twitteru a zpráva se rychle rozšířila mezi tisíce uživatelů této sociální sítě a později také na Facebook.

Zprávy o Zouheirově činu na Twitteru
Zdroj: BBC

Korespondent sice o dvě hodiny později vše uvedl na pravou míru, zpráva se už ale stala virálním hitem, a převzala ji řada médií.