V troskách zříceného letadla byl časový spínač, tvrdí americká televize. Mohl to být i mobil

Na palubě ruského letadla, které se zřítilo na Sinaji, se našel časový spínač údajně nastavený na dvě hodiny. Podle televize FOX NEWS to zjistili egyptští vyšetřovatelé. Podle Jaroslava Turečka z katedry bezpečnostních technologií Policejní akademie ČR v Praze mohou jako časový spínač posloužit přístroje, které lidé běžně používají.

„Pokud šlo o časový spínač dopravený v zavazadle, může to být cokoli - notebook, tablet, mobil, hodinky. Průmyslovou rozbušku by malá baterka neiniciovala, ale může tam být improvizovaný systém, na který to stačí,“ vysvětlil Jaroslav Tureček. Mohlo jít podle něj o systém kombinovaný tlakovým spínačem, na což by stačily i hodinky, které mají tlakoměr.

Podle něj nemá při kontrolách na letišti žádný význam soustředit se na běžná zařízení tohoto typu. Personál musí primárně hledat výbušninu a úspěch se odvíjí od vybavení letiště, stejně jako pozornosti a výcviku operátora. „Pak jsou i pokročilejší systémy, jako je třeba počítačová tomografie, které detekují výbušninu automaticky,“ dodává.

Jaroslav Tureček: Kvalita letištních kontrol závisí na vybavenosti letiště (zdroj: ČT24)

V troskách letadla zemřelo na konci října 224 lidí, většinou občanů Ruska. Egyptští vyšetřovatelé zatím jakékoli výsledky vyšetřování tají. Zveřejnili ale informaci, že Egypt pošle kopii záznamu posledních okamžiků letu ruského letadla do jiné země. Podle egyptského ministra pro civilní letectví Husáma Kamála nemají v zemi technické prostředky k rozklíčování posledních vteřin záznamu.

Neštěstí vyšetřují odborníci z Egypta, Ruska, Francie, Německa a Irska. Egypt oznámil, že umožní účast rovněž Američanům. Spojené státy a Británie se přiklánějí k tomu, že příčinou nehody byl výbuch bomby. Egypt tvrdí, že pro to zatím nejsou důkazy. Takzvané černé skříňky, které snímají údaje o stavu letadla a konverzaci v pilotní kabině, zaznamenaly let bez problému, v poslední vteřině je ale slyšet na záznamu zvuk, který podle Egypta nelze jednoznačně identifikovat. Zřícené letadlo bylo podle francouzské dokumentace vyrobeno v Německu a jeho motory v USA.