George Bush starší zavařil synovi – jako prezidenta si prý Jeba nepředstavoval

Americký exprezident George Bush v nové knize poprvé kritizoval svého syna George a opřel se i do jeho nejbližších spolupracovníků - viceprezidenta Dicka Cheneyho a šéfa obrany Donalda Rumsfelda. Podle něj byli příliš tvrdí. Jednadevadesátiletý politik tak vstoupil do předvolební kampaně. Do Bílého domu totiž kandiduje i jeho další syn Jeb, který teď má co vysvětlovat.

Jeb Bush knihu doporučuje. „Mám svého otce rád. Je to skvělý chlap. Myslím, že kniha stojí za přečtení,“ prohlásil kandidát na amerického prezidenta. George Bush starší přitom píše, že Jeba jako kandidáta na šéfa Bílého domu nikdy nepreferoval anebo že George by toho býval dosáhl víc, kdyby nepoužíval tak ostrý jazyk.

Exprezident si vzal na mušku také Georgovy spolupracovníky

Pustil se také do synových spolupracovníků. „Vytýká Dicku Cheneymu a Donaldu Rumsfeldovi velmi příkré názory. Cheney si podle něj vytvořil téměř své vlastní impérium a Rumsfelda obviňuje z arogance,“ poznamenala kritička Nancy Benacová.

George Bush mladší
Zdroj: ČTK/AP/Pat Sullivan

Nečekaná slova způsobila bouři - pro Jeba bylo příjmení Bush vždy výhodou, ale i zátěží. Svého bratra dosud hájil a chtěl se soustředit na další debatu. Místo toho musí odrážet dotazy na poměry ve své dynastii, jeho popularita padá, opouštějí ho klíčové postavy týmu a sponzoři váhají.

Mladší z bratrů vyrazil do podzimu s novým heslem - Jeb to spraví. To ale vyvolává spíš úsměvy, než že by přinášelo body. „Vypadá to, jako kdyby měl řemeslnickou firmu. Měl by to mít na bocích dodávky,“ zaznělo v show Jimmyho Kimmela.

Američany politické dynastie fascinují. Mezi největší znalce patří Stephen Hess, který u Bushových napsal knihu před padesáti lety a nyní ji přepsal. „Můžete říct, že Britové jsou zase posedlí monarchií a podobně. Je to přirozené, (dynastie v USA) představují celebrity, jsou zajímavé,“ podotkl historik.

George Bush starší kritizuje v nové knize oba své syny (zdroj: ČT24)

Favority jsou zatím Trump a Clintonová

Podle průzkumu, který zveřejnila ve čtvrtek CNN, ale mezi republikány vítězí miliardář Donald Trump, který těsně vede před bývalým neurochirurgem Benem Carsonem.

Mezi demokraty si stále udržuje pohodlný náskok bývalá ministryně zahraničí a senátorka Hillary Clintonová. Podporu jí v novém průzkumu mezi demokratickými voliči vyjádřilo 53 procent respondentů, druhému senátorovi Berniemu Sandersovi jen 35 procent.