Kvůli válečné pumě museli v Berlíně evakuovat 11 000 lidí

Kvůli nálezu letecké bomby z druhé světové války museli ráno v centru Berlína evakuovat jedenáct tisíc lidí. Evakuace nakonec trvala pět a půl hodiny, než pyrotechnici nálož objevenou nedaleko Židovského muzea zneškodnili, uvedla berlínská policie. Americká letecká puma se našla při stavebních pracích ve čtvrti Kreuzberg, stejný nález hlásili dělníci i v neděli.

K nálezu bomby došlo nedaleko někdejšího berlínského hraničního přechodu Checkpoint Charlie. Na stejném staveništi našli dělníci už v neděli bombu stejného typu. Policie nechala ráno celou oblast vyklidit. Z bezpečnostních důvodů byl přerušen i provoz na jedné z linek berlínského metra, z okolí nálezu byly odkloněny také autobusové linky. Po celý den zůstalo zavřené Židovské muzeum, které se nachází v evakuované oblasti. 

Odpoledne pyrotechnici z nálože odstranili roznětku, a tím ji zneškodnili. Zbytek bomby pak policie odvezla ze stavby, aby ji mohla zlikvidovat.

Koncem války před sedmdesáti lety svrhly spojenecké letouny na Německo miliony tun munice. V německých městech se dodnes často objevují nevybuchlé letecké pumy, zejména při stavebních pracích. Odborníci odhadují, že jen v Berlíně je pod zemí na tři tisíce bomb.

Vydáno pod