IS vyhodil do vzduchu románské sloupy v Palmýře, přivázal k nim zajatce

Bojovníci Islámského státu (IS) pokračují v ničení starověkého syrského města Palmýra. Tři zajatce zabili tak, že je přivázali ke sloupům, které následně vyhodili do vzduchu. Oznámili to aktivisté z exilové Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR).

Podle aktivistů došlo k vraždě v neděli. Identita obětí zatím není známa. Jde o první případ, kdy byli zajatci v Palmýře zabiti v rámci podobného rituálu.

Zprávy nebylo možné ověřit ve chvíli, kdy k incidentu došlo, jelikož radikálové mají pod kontrolou informační tok v oblasti města. Aktivisté, kteří se snaží propašovat snímky nebo videa z Palmýry, se vystavují riziku, že je IS zabije.

„Nikdo tu vraždu neviděl. Sloupy byly zničeny a IS brání každému, kdo se chce na místo vydat,“ podotkl jeden z aktivistů. Podle jiného Syřana to radikálové dělají, aby upoutali pozornost médií.

Islamisté už zničili dva slavné chrámy

Radikálové považují památky za symbol modlářství. IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu zaminoval. Na svědomí už má podle všeho tři významné památky – Belův a Baal-Šaminův chrám a Vítězný oblouk.

Výbušniny na sloupech v Palmýře
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited



Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.

Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii. „Nejde jen o historii Středního východu, jsou zde kořeny celé globální kultury – Mezopotámie, Iráku, Sýrie,“ poznamenal historik Tom Holland.