USA osvobodily rukojmí IS, Bagdád o tom předem nevěděl

Irácké ministerstvo obrany předem nevědělo o operaci, při níž Američané a Kurdové v noci na čtvrtek osvobodili v severoirácké provincii Kirkúk 69 rukojmích, zadržovaných členy Islámského státu (IS). Pentagon oznámil, že operace byla pečlivě naplánována a zahájena byla ve chvíli, kdy bylo jasné, že rukojmím hrozí povraždění.

Při akci byl zraněn jeden Američan, který později zemřel. Je první americkou obětí bojů proti IS v Iráku. Při zásahu podle amerického ministerstva obrany zahynulo také několik členů IS a pět jich bylo zajato. 

„My jsem o tom slyšeli v médiích, nevěděli jsme o tom,“ řekl mluvčí iráckého ministerstva obrany generál Tahsín Ibráhím Sádik. „Byli tam jen pešmergové (kurdské milice) a Američané, ministerstvo obrany o tom nemělo potuchy,“ sdělil. Mezi osvobozenými bylo podle čtvrtečních zpráv 20 členů iráckých bezpečnostních sil a zbylí byli místní občané a bojovníci IS, které skupina obvinila ze špionáže. IS se prý chystal zajatce zabít a pohřbít ve čtyřech hromadných hrobech.

Další organizace potvrdila ruský zásah nemocnice v Sýrii

Ruské letectvo v Sýrii údajně bombardovalo devět nemocnic a klinik a zabilo při tom civilisty i zaměstnance. Oznámila to syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS). Na útok na nemocnici v Idlibu upozornila tento týden organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), ale ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek zprávu rozhodně popřelo. Rusko bojuje v Sýrii od 30. září.

SAMS ve svém čerstvém prohlášení zprávu o útoku v Idlibu potvrdilo s tím, že šlo o jedno z devíti zdravotních zařízení zasažených při ruských útocích. Tato pracovitě byla prý na území ovládaných radikály, na něž Rusové míří. Ze statistiky, kterou vede SAMS, vyplývá, že od začátku konfliktu v roce 2011 se dostalo do palby různých aktérů války přes 310 zdravotnických zařízení.

Ruské nálety údajně poškodily pět klinik, jež řídí SAMS. Dvě z nich byly v provincii Aleppo, jedna v Latákíji, další v Idlibu a Hamá. Při útoku v Idlibu údajně přišli o život dva členové personálu a nejméně deset civilistů. Dalších 28 civilistů bylo zraněno. To zhruba odpovídá informaci SOHR, která z Idlibu hlásila 13 mrtvých.