Hitler likvidoval Židy na radu jeruzalémského muftího, provokuje Netanjahu

Adolf Hitler chtěl prý původně Židy jen vyhnat, na radu jeruzalémského velkého muftího Muhammada Amína Husajního se ale nakonec rozhodl je vyhladit. Prohlásil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, svým tvrzením ale vyvolal značné pobouření. S premiérem nesouhlasí historici a někteří politici.

Netanjahu vystoupil v úterý na světovém sionistickém kongresu v Jeruzalémě po třítýdenních izraelsko-palestinských střetech, při nichž zemřelo na pět desítek lidí. Příčinou je spor o status jeruzalémské Chrámové hory.

Premiér prohlásil, že Hitler původně uvažoval o vyhnání Židů. Muftí, který se otevřeně hlásil k podpoře nacismu, při osobním setkání Hitlera upozornil, že budou-li Židé z Evropy vyhnáni, přijdou v ohromném počtu do Palestiny, která byla tehdy britským mandátním územím. Na Hitlerovu otázku, co s nimi má tedy dělat, podle Netanjahua Husajní řekl: „Spálit je“.

Muhammad Amín Husajní na zasedání Říšského sněmu v roce 1941, kde Hitler vyhlásil válku Spojeným státům
Zdroj: ČTK/Sueddeutsche Zeitung

Politici a historici Netanjahuovy výroky vesměs odsoudili

Podle kritiků Netanjahu nebezpečně překrucuje dějiny a nahrává popíračům holocaustu. „Žádám Netanjahua, aby se okamžitě opravil, protože to bagatelizuje holocaust, nacismus a Hitlerův podíl na hrozné katastrofě našeho lidu,“ napsal na facebooku vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog.

„Velký muftí dal příkaz zabít mého dědečka rabiho Herzoga a aktivně podporoval Hitlera. Ale Hitler byl jen jeden. To on napsal tu ohavnou knihu Mein Kampf. S myšlenkou konečného řešení vystoupil v Reichstagu v lednu 1939, tři roky před setkáním s Husajním,“ dodal Herzog.

„Amín samozřejmě nevymyslel (nacistické) konečné řešení židovské otázky. Z dějinných poznatků je zřejmé, že to zahájil Hitler. Husajní se k němu připojil,“ prohlásil k Netanjahuovým slovům ministr obrany Moše Jaalon.

Hlavní historička jeruzalémského muzea holocaustu Jad vašem Dina Poratová uvedla, že z historického hlediska nejsou premiérova tvrzení přesná. „Nelze říci, že to byl muftí, kdo Hitlerovi vnukl myšlenku zabíjet nebo pálit Židy. To není pravda. Setkali se až po událostech, které k tomu vedly,“ řekla.

Poslanec za opoziční koalici Sionistický svaz Icik Šmuli požádal, aby se Netanjahu omluvil obětem holocaustu. „Je to velká hanba, že je premiér židovského státu ve službách popíračů holocaustu. Není to poprvé, kdy Netanjahu překrucuje historická fakta, ale je to poprvé, kdy vyslovil tak velkou lež,“ řekl.

„Židovský národ se v minulosti vypořádal s mnoha činiteli, kteří nás neměli rádi. Jedním z nich byl nesporně Hitler i jeruzalémský muftí. Pokud jde o vyjádření našeho premiéra, rád vycházím z přesných informací. Vím, že se Hitler a muftí setkali, ale jaká byla kauzální vazba, si netroufnu říct. Hitler je každopádně tím, kdo způsobil nekonečné utrpení našeho národa,“ prohlásil během návštěvy v Praze izraelský prezident Reuven Rivlin, který výrok Netanjahua nechtěl příliš komentovat s tím, že nezná přesné skutečnosti.

Hitler do roku 1941 skutečně uvažoval o tom, že Židy vystěhuje na Sibiř, kde by zahynuli na podvýživu a podchlazení. Upustil od toho nikoliv na radu muftího, ale poté, co se začala rýsovat porážka wehrmachtu na východní frontě.

„Všichni Němci znají dějiny nacistické rasové mánie vyvražďování, která vedla k rozchodu s civilizací, k holocaustu. V německých školách se to tak z dobrých důvodů učí a nesmí se na to nikdy zapomenout. Nevidím důvod jakkoli měnit náš pohled na dějiny. Víme, že odpovědnost za tento zločin proti lidskosti leží na Německu,“ řekl k Netanjahuovým slovům mluvčí německé kancéřky Angely Merkelové Steffen Seibert. 

Benjmain Netanjahu se v Berlíně sešel s Angelou Merkelovou
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Netanjahu: Muftí je válečný zločinec

Netanjahu se s Merkelovou sešel večer v Berlíně. Po jednání s ní uvedl, že za holocaust je jednoznačně odpovědný Hitler, muftí je ale podle něj válečný zločinec a je prý s podivem, že ho Palestinci označují za otce národa. „Za vyvraždění šesti milionů Židů je zodpovědný Hitler a jeho nacisté, to je všem jasné a nikdo to nepopírá,“ řekl Netanjahu s tím, že je mnoho důkazů, že muftí vyhlazování Židů podporoval. „Je třeba ptát se palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, proč on a palestinské úřady zcela oficiálně označují jeruzalémského muftího za palestinskou ikonu, za otce palestinského národa. Vždyť je to válečný zločinec,“ řekl Netanjahu.

„Víme, že za holocaust jsou zodpovědní nacisté. Jsem přesvědčena, že to budou muset stále znovu přiznávat i příští generace. Nevidím důvod, proč měnit náš pohled na dějiny, zvláště v této otázce,“ řekla kancléřka.

Merkelová vyzvala k zastavení násilí mezi Izraelci a Palestinci

Kancléřka po jednání vyzvala k zastavení násilností mezi Izraelci a Palestinci. Současné napětí je podle ní možné řešit jedině dialogem, nikoli silou. Stavba židovských osad na palestinském území je pro mírový proces kontraproduktivní, uvedla. Podle Netanjahua Izrael stojí o mír, první krok k uklidnění situace však musí udělat Palestinci. „Pokud chceme dojít ke smíření, musí skončit štvaní k teroru. Není možné mluvit o míru a zároveň podporovat terorismus,“ řekl.