Izraelští policisté zabili tři palestinské útočníky

U Lví brány v Jeruzalémě zastřelili izraelští policisté Palestince, který napadl nožem jejich kolegu. Později došlo v Jeruzalémě k dalšímu útoku, při kterém palestinská útočnice nožem lehce zranila policejního důstojníka. Nedlouho na to dva Palestinci napadli dva Izraelce, jejich zdravotní stav je vážný. Zatím poslední útok se stal v autobuse, kde arabský útočník napadl izraelského vojáka. Současná vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci si od začátku října vyžádala životy nejméně 25 Palestinců a pěti Izraelců.

První incident se stal ve východní části Jeruzaléma, poblíž Chrámové hory. Policisté tam požádali Palestince, aby vyndal ruce z kapes. Muž vytáhl nůž a vrhl se s ním na jednoho z nich. Policista měl na sobě ochrannou vestu a nebyl zraněn. Jeho kolegové útočníka zastřelili.

O několik hodin později zaútočila palestinská žena nožem u policejního velitelství v Jeruzalémě na jiného policistu a lehce ho zranila. Podle policejní mluvčí Luby Samriové důstojník ženu postřelil, její zdravotní stav je vážný, žena byla převezena do nemocnice.

Oběťmi třetího dnešního útoku se stali dva mladí Izraelci. Palestinští útočníci šestnáctiletého a dvacetiletého muže rovněž napadli nožem, jejich zdravotní stav je vážný. Jeden z útočících mužů byl zabit, druhý byl zadržen, když se snažil z místa činu utéct.

Při předchozím incidentu najel v neděli večer palestinský řidič autem do skupiny lidí čekajících na autobus u izraelského města Hadera. Zranil dva vojáky, a když vystoupil z auta, pobodal další tři čekající. Jedním z nich je příslušnice armády a její stav je vážný. Policie s pomocí civilistů útočníka později dopadla.

K zatím poslednímu dnešnímu útoku došlo rovněž u Jeruzaléma. V autobuse, který
vjížděl do města, se arabský muž pokusil zmocnit zbraně izraelského vojáka a lehce ho zranil nožem. Při potyčce se útočníkovi nakonec podařilo zbraň získat, v tom okamžiku už ale autobus zastavil a policisté, kteří na místo dorazili, útočníka zastřelili.

Netanjahu obvinil arabské politiky

Premiér Benjamin Netanjahu kritizoval arabské zákonodárce v izraelském parlamentu a obvinil je z podílu na podněcování nepokojů, které zemi zachvátily. V projevu k poslancům prohlásil, že arabské strany „podkopávají“ zemi. Několik zákonodárců podle něj podpořilo násilí proti Izraelcům. „Zbavte se extremistů mezi vámi,“ vyzval Netanjahu arabské občany Izraele. 

Na západním břehu Jordánu Izraelci o víkendu zasahovali na mnoha místech proti demonstrujícím Palestincům a podle Červeného kříže bylo zraněno přes 300 lidí. Palestinci už několik týdnů protestovali proti přítomnosti Židů na Chrámové hoře. Zvýšenou vlnu násilí vyprovokoval útok, při němž Palestinci zastřelili 1. října na Západním břehu Jordánu v autě manželský pár před očima jeho čtyř dětí. Izrael pak posílil bezpečnostní opatření a bezpečnostní složky jsou v pohotovosti.

Izraelská policie zkoumá vůz, jímž Palestinec najel u Hadery do lidí čekajících na autobus
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Armáda ani policie nejsou schopny útoky vedené noži zastavit. Nejvíc se jich odehrává ve východním Jeruzalémě a k útočníkům, většinou mladým mužům, se připojují také ženy a starší lidé. Hamas označuje atentátníky za hrdiny. Palestinská samospráva se snaží občany zklidnit, sama omezuje protiizraelské slovní výpady, zakázala protestní stávky ve školách a nepřeje si, aby se pořádaly protesty proti Izraeli.