Soud EU: USA dostatečně nechrání osobní data Evropanů

Spojené státy dostatečně nezajišťují osobní data, která k nim putují z Evropy, vyplývá z verdiktu Soudního dvora Evropské unie. Soud rozhodoval o případu Rakušana Maxe Schremse, který vede letitý spor s firmou Facebook a snaží se dokázat, že společnost nerespektuje soukromí uživatelů. Závěr tribunálu může mít dalekosáhlé dopady na telekomunikační společnosti a světové agentury ho označují za zlomový. Evropská komise ujišťuje, že vypracuje novou dohodu se Spojenými státy.

Soudní dvůr Evropské unie dnes označil za neplatné rozhodnutí Evropské komise z roku 2000, podle kterého Spojené státy zajišťují odpovídající úroveň ochrany osobních údajů předávaných do USA z Evropy. Posoudit a rozhodnout, zda předání takových dat odpovídá pravidlům jejich ochrany, mohou jednotlivé státy EU, uvedl zároveň soud.

Soud se zabýval případem Rakušana Maxe Schremse, který si stěžoval na internetový portál Facebook, že nerespektuje soukromý život uživatelů. Podle Schremse sociální síť uchovává i ta osobní data, o jejichž vymazání uživatelé požádali, a také údaje o lidech, kteří se k sociální síti nikdy nepřipojili. Schrems s odvoláním na informace o činnosti amerických tajných služeb, které zveřejnil jejich bývalý spolupracovník Edward Snowden, tvrdí, že v USA není dostatečná ochrana před sledováním ze strany orgánů státní moci.

Soud EU: USA dostatečně nechrání osobní data Evropanů (zdroj: ČT24)

Verdikt může mít dalekosáhlé následky pro komunikační společnosti podnikající v Evropě. Reuters označil výrok za historický. EK slibuje vytvořit nový rámec pro bezpečné předávání dat do USA.

Pro české společnosti, zejména dceřiné firmy mezinárodních společností, to podle advokáta bpv Braun Partners Arthura Brauna znamená, že jejich osobní data již nemohou být nadále legálně uložena na amerických serverech, kde byla dosud.

„Právě koncerny s centralizovanou agendou HR, ale i zákaznickými databázemi, si musejí s rozsudkem dělat starosti. A užívání běžných sociálních sítí jako je LinkedIn nebo Facebook personalisty je také na hraně, protože i tyto servery shromažďují a zpracovávají osobní údaje. V konečném důsledku se však rozsudek týká každé firmy, která nemá vlastní server na území EU, například v cloudu to všechno může být považováno za porušení práva na ochranu osobních údajů,“ komentoval rozsudek.

Faceboook vyzval vlády zemí EU a USA, aby našly řešení a metody, které by zaručily, že se transfery osobních údajů uskutečňují legálně a s ohledem na národní bezpečnost.

Místopředseda EK Frans Timmermans řekl, že EU bude po dnešním rozhodnutí soudu více usilovat o vylepšení transferů osobních údajů do Spojených států. „Pracujeme s americkými úřady na tom, aby předávání dat bylo pro evropské občany bezpečnější. V duchu rozhodnutí budeme v této práci pokračovat s cílem mít nový a bezpečný rámec pro transfer osobních údajů přes Atlantik,“ sdělil Timmermans na společné tiskové konferenci s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou v Bruselu.

Evropská Komise musí vyjednat novou dohodu se Spojenými státy o přenosu dat, která bude ve shodě s verdiktem. A to je možné jen tehdy, když data evropských uživatelů uložená v USA budou lépe chráněna než dřív, a to zejména před neomezeným přístupem americké tajné služby.
Heiko Maas
Německý ministr spravedlnosti

Zajištění patřičné ochrany ze strany amerických soukromých společností se podle soudu EU má v unijních zemích posuzovat především na základě vnitrostátních předpisů a příslušné směrnice EU z roku 1995.

USA jsou zklamány zpochybněním podmínek přenosu osobních dat z EU

Spojené státy projevily zklamání nad rozhodnutím, podle kterého USA zajišťují odpovídající úroveň ochrany osobních údajů předávaných z Evropy. Podle Washingtonu se tak vytvořilo vzduší „nejistoty“ pro podniky i spotřebitele. Znepokojení projevil také úřad prezidenta. „Jsme hluboce zklamáni dnešním rozhodnutím Soudního dvora Evropské unie, které vytváří značnou nejistotu pro podniky a spotřebitele v USA i v Evropě a ohrožuje  transatlantické digitální hospodářství, které je na vzestupu,“ uvedla americká ministryně obchodu Penny Pritzkerová.