Šéf NATO: Ruská letadla nad Tureckem nebyla náhodou

Rusko dál zvyšuje svou vojenskou přítomnost v Sýrii. Do země posílá i pozemní jednotky, uvedl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Podle něj Moskva také dostatečně nevysvětlila zřejmě dvojnásobné narušení tureckého vzdušného prostoru, i když včera po prvním incidentu ujišťovala, že šlo o ojedinělou záležitost.

Generální tajemník NATO to nepovažuje za omyl, ale cílený manévr ruského letectva. „Rusko musí respektovat turecký vzdušný prostor, který je zároveň územím NATO. Fakt, že k narušení došlo rovnou dvakrát po sobě, a také jak dlouho se ruské stíhačky nad Tureckem pohybovaly, fakt, že měly zaměřené turecké letouny, které je měly zahnat, nám jen dokazuje, že tento manévr nebyl omyl. Přesně toho jsme se s ruským příchodem do regionu obávali, zcela zbytečné eskalace už tak napjaté situace,“ řekl Stoltenberg.

Stoltenberg označil za nepřijatelné pronikání ruských letadel operujících v Sýrii do vzdušného prostoru Turecka, které je členským státem NATO. Rusko kritiku vzápětí odmítlo. Podle Ankary ruské letouny narušily turecký vzdušný prostor v sobotu a v neděli. Naopak podle Rusů Aliance využila incidentu k tomu, aby se zapojila do informační války proti Rusku.

Vyzývám Rusko, aby nadále neeskalovalo tento konflikt. Máme obavy, že Rusko neútočí na Islámský stát, ale na syrskou opozici a civilisty.
Jens Stoltenberg

Stoltenberg vybídl Moskvu, aby využila přímých komunikačních kanálů s velením NATO, aby se tyto incidenty neopakovaly a nedocházelo k vytváření nebezpečných situací. Generální tajemník NATO podezírá Rusy, že nešlo o žádný omyl, jak tvrdí Moskva. „NATO vyzývá Rusko, aby tento konflikt nestupňovalo,“ řekl politický šéf Aliance před novináři a zdůraznil, že Rusko musí respektovat hranice Turecka, které jsou i hranicemi vzdušného prostoru NATO.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Máme obavy, že Rusko nemíří na Islámský stát, ale na syrskou opozici a civilisty,“ řekl Stoltenberg a vybídl Moskvu ke konstruktivní a kooperativní roli v boji proti Islámskému státu. Moskva podle něj ani neposkytla ohledně průniku ruských letadel do tureckého vzdušného prostoru Alianci žádné jiné vysvětlení, než jaké si lze přečíst v novinách, tedy že šlo o omyl v navigaci. Incidenty ale podle Stoltenberga jako omyl nevypadají.

„Máme dojem, že incident se vzdušným prostranstvím Turecka byl využit k tomu, aby se NATO jako organizace zapojila do Západem rozpoutané informační kampaně, překrucující a komolící cíle operace ruských vzdušných sil v Sýrii,“ řekl ruský velvyslanec u NATO Alexandr Gruško.

Rusko dává najevo svou vojenskou přítomnost, své odhodlání v případě potencionálního konfliktu. Vymezují si území. Otázka je, jestli je to produktivní. Tyto akce slouží k tomu, aby si země NATO uvědomily, že čelí možnému společnému nepříteli.
Emil Souleimanov
politolog, FSV UK

Armádní mluvčí Konašenkov později oznámil, že turecké ministerstvo obrany navrhlo Rusku vytvořit společnou pracovní skupinu, která by analyzovala možnou součinnost při operacích ruského letectva v Sýrii. Návrh podle mluvčího adresovalo velení turecké armády ruskému vojenskému přidělenci v Ankaře. Jeho cílem je zabránit možným kolizím a incidentům.