Obavy v Bavorsku? Ministr kvůli uprchlíkům nevylučuje plot

Bavorský ministr financí Markus Söder nevylučuje vybudování plotů na německých hranicích, které by měly omezit příchod běženců do země. Časopisu Focus řekl, že to je jedna z možných reakcí na nedostatečnou ochranu vnějších hranic Evropské unie.;crop; Zemský premiér Horst Seehofer ale návrh na vytvoření plotů odmítl.

„Když nejsou chráněny vnější hranice EU, musí německá vláda přemýšlet o tom, jak ochrání německou hranici,“ prohlásil Söder. „Jestli to nakonec budou ploty, pohraniční hlídky nebo jiné formy kontroly hranic, se teprve uvidí,“ uvedl.

Podle něj v současnosti nemá německá vláda přehled o tom, kdo do země přichází. „Jsem proto přesvědčen, že se v Evropě ještě bude mluvit o budování ochranných plotů,“ uvedl bavorský ministr. Podotkl také, že EU měla místo finanční pomoci Řecku raději dohodnuté prostředky investovat do „masivní ochrany hranic“.

Relevantní hlas to není, protože možnost plotu není ani policejně funkční. Söderovou snahou je získávat pivní bavorskou veřejnost, takže občas vypustí něco, co způsobí silné komentáře. Ale ve skutečnosti jde hlavně o to, bude po Horstu Seehoferovi ministerským předsedou Bavorska.
Jaroslav Šonka
Publicista

Bavorský premiér stavbu plotů zásadně odmítl

Söderův návrh odmítl bavorský premiér Seehofer. „Jsem pro omezení imigrace, ale dokud budu v čele vlády, v Bavorsku hraniční ploty nebudou,“ řekl deníku Süddeutsche Zeitung. „V žádném případě nebudou na bavorské hranici, ale ani nikde jinde v Evropě,“ dodal.

Během září přišlo do Německa víc než 270 tisíc uprchlíků. Příliv běženců do Německa zesílil poté, co německé kancléřka Angela Merkelová otevřela hranice pro uprchlíky, kteří předtím uvízli v Maďarsku.

Šonka: Nejde o relevantní prohlášení (zdroj: ČT24)

Kvůli tomuto rozhodnutí se Söder od Angely Merkelové distancoval. chápe sice, že kancléřka musí myslet na světovou politiku, je ale důležité, aby měla na zřeteli zájmy vlastního národa. „Něco optimisticky vytvářet, je jedna věc. Ale ta druhá je také převzít zodpovědnost. Nemůžeme jednoduše říct ‚můžeme to udělat‘. Pak by se totiž mohlo stát, že nás to přemůže,“ upozornil Söder.

Podle zemského ministra vnitra Joachima Herrmanna už pracuje vláda v Bavorsku na opatřeních, jež by ulevila náporu na německou hranici. Uvažuje například o zřízení tranzitních zón, aby úředníci mohli uprchlíky odmítat hned na hranici například tehdy, pokud přicházejí z bezpečné země, nebo pokud se jich podle unijních pravidel má ujmout jiný členský stát EU.