Bez Asada se situace v Sýrii nevyřeší, shoduje se Sobotka se Zemanem

Dohoda o ukončení války v Sýrii musí zahrnovat i tamního prezidenta Bašára Asada. Uvedl to český premiér Bohuslav Sobotka, který se spolu s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem zúčastnil v New Yorku summitu o boji proti terorismu. K jednotnému boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) a k vytvoření mezinárodních protiteroristických sil hodlá ve svém projevu k Valnému shromáždění OSN vyzvat i český prezident Miloš Zeman.

Syrská vláda i opozice chtějí podle Zemana podepsat příměří v Praze

Syrská vláda i představitelé opozice, kteří vyjednávají v Ženevě o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze, řekl novinářům Zeman během návštěvy Valného shromáždění OSN v New Yorku. Zároveň ale upozornil na to, že jednání v Ženevě ještě několik měsíců potrvají. „Už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace,“ tvrdí Zeman, který se v New Yorku sešel se syrským ministrem zahraničí; představitelé syrské opozice se z plánovaného jednání omluvili, neboť uvízli v dopravní zácpě na Manhattanu.

Prezident souhlasí s tím, že svou roli v této diplomatické záležitosti sehrál i fakt, že české velvyslanectví v Sýrii v zemi zastupuje zájmy Spojených států. Zároveň upozornil, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi odvádí skvělou práci. Řekl také, že ji kvůli věku nehodlá odvolat. Podle služebního zákona by měli velvyslanci po dosažení 70 let v úřadu skončit. „Naštěstí velvyslance odvolává prezident, takže když já paní Filipi neodvolám, tak není boha, který by ji odvolal,“ dodal.

Zeman: Máme někoho za Asada? Asi ne

Počátek konfliktu v Sýrii Zeman vidí v tom, že se zprvu všichni domnívali, že proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi bojuje demokratická opozice. „A dokonce není vyloučeno, že tenkrát to i byla pravda. Dnes už to víceméně pravda není, protože součástí protiasadovských sil je (islamistická fronta) An-Nusra, (radikální hnutí) Islámský stát a některé další extremistické skupiny,“ řekl prezident.

„Vždycky je otázka, zda je to problém, či řešení problému,“ odpověděl Zeman na dotaz, že Asad se nyní zdá být součástí klíče k vyřešení problému. „Máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada? Já se domnívám, že ne,“ dodal s tím, že vždy je nutné se ptát, zda máme náhradu za toho, kterého chceme nahradit. Asad má kromě toho poměrně silnou vojenskou podporu, takže v konfliktu nastal patový stav.

Pokud jde o Sýrii, tam musí nejprve dojít k dohodě mezi Spojenými státy a Ruskem. Musí se podařit navázat rozhovory se syrskou opozicí a vládou v Damašku. To jsou nutné podmínky, aby se cokoliv vůči Sýrii dalo dělat.
Bohuslav Sobotka

V této otázce se s prezidentem shoduje i Sobotka. Pokud jde o řešení situace v Sýrii, musí podle premiéra dojít nejdřív k dohodě mezi USA a Ruskem a musí se navázat rozhovory mezi demokratickou syrskou opozicí a Damaškem. Jakákoliv dohoda o ukončení války v Sýrii musí zahrnovat i Bašára Asada, jehož pozici nelze podle Sobotky obejít. Premiér poznamenal, že důsledky bojů v Sýrii, Iráku a v Libyi dnes pociťuje celá Evropa v rámci migrační krize. Připomněl konkrétní kroky, jimiž Česká republika pomáhá v boji proti IS.

Pomoc, kterou Česko poskytuje v boji proti IS, ocenil i americký viceprezident Joe Biden, s nímž se Sobotka setkal po skončení summitu.

K samotnému summitu proti terorismu Sobotka na brífinku řekl, že boj proti IS může trvat ještě dlouho. Na jednání podle něj zaznělo, že je třeba se věnovat mladým muslimům, aby se nepřipojovali k radikálnímu islámu. Ministr Zaorálek, který premiéra na jednáních provázel, upřesnil, že je třeba se věnovat výchově a zaměstnanosti těchto mladých lidí. Sobotka také zopakoval své přesvědčení, že k řešení migrační krize, které dnes Evropa čelí, je potřeba v první řadě stabilizovat situaci na Blízkém východě, zvlášť v Sýrii. Na summitu americký prezident Barack Obama prohlásil,  že nad radikály z IS v Sýrii se podaří zvítězit až po odchodu prezidenta Asada

Zeman o svém chystaném projevu, který označil za provokativní, předem informoval Zaorálka i Sobotku, ale nemyslí si, že by se v otázce boje proti terorismu jakkoli lišili. Prezident nicméně uvedl, že ho některé země se svými projevy předběhly – například Barack Obama či jordánský král Abdalláh II.

Břetislav Tureček v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zeman má pravdu - za Asada není náhrada, soudí analytik Tureček

K Zemanovým slovům, že není kandidát za Asada, se v pořadu Interview ČT24 připojil i analytik Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček. „Ať si myslíme o Asadově režimu, co chceme, tak když si odmyslíme Islámský stát, největší jednotná a pořád ještě disciplinovaná síla je syrská armáda a syrský režim na územích, která ovládá,“ prohlásil. 

O závěrečném prohlášení summitu proti terorismu si Tureček nedělá velké iluze - bude prý bezzubé, aby skloubilo stanoviska všech. „Svět se shodne, že je potřeba bojovat proti teroru. Nikdo už nechce posílat armády do terénu - a zničit struktury Islámského státu, pod nímž žije sedm až osm milionů lidí včetně civilistů, se bombardováním nedá. A nelze to zničit ani ekonomickou blokádou, protože Islámský stát potřebuje s někým obchodovat, vyváží ropu, obchoduje, do určité míry je to boj naoko,“ konstatoval Tureček.

Miloš Zeman uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001
Zdroj: Aleš Zápotocký/ČTK

Zeman a Sobotka uctili oběti 11. září

Zeman na závěr čtyřdenní návštěvy New Yorku uctil památku obětí teroristického útoku na USA z 11. září 2001.  Položil také květiny u jména české oběti Lukáše Rambouska a setkal se s newyorskými hasiči, kterým přivezl z České republiky sošku jejich patrona - svatého Floriána. Před newyorskými hasiči, kteří měli po útocích rozhodující podíl na záchranných pracích, přednesl Zeman modlitbu v angličtině. Poklonil se také památce Aleny Sešínové, další oběti s českými kořeny, která přišla o život v troskách severní věže Světového obchodního centra. 

Miloš Zeman uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001
Zdroj: ČT24

Památník obětí teroristického útoku na USA z 11. září 2001 před Zemanem navštívil i premiér Bohuslav Sobotka a položil u něj věnec s trikolórou. „Terorismus pohrdající lidskými životy je útokem na hodnoty, které sdílí celý civilizovaný svět,“ řekl premiér. Opakování takových tragédií, jako byla ta ve Světovém obchodním centru, lze podle něho zabránit pouze na základě mezinárodní spolupráce nejen v oblasti bezpečnosti, ale i při prevenci radikalizace a extremismu.

Barack Obama na summitu o boji s terorismem
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters